Topjaar voor Skoda

0

Behalve Seat heeft ook concerngenoot Skoda een recordjaar achter de rug. De Tsjechen verkochten meer auto’s dan ooit en zagen daarnaast zowel de omzet als de winst flink toenemen.

Met 1.200.500 registraties verkocht Skoda 6,6 procent meer auto’s dan in 2016, toen er 1.126.500 leveringen waren. De omzet steeg nog harder, namelijk met 20,8 procent naar 16,6 miljard euro. Het meest imposant is evenwel de winstgroei: die nam met 34,6 procent toe tot 1,6 miljard euro. “2017 heeft op indrukwekkende wijze aangetoond hoe goed ons brede en aantrekkelijke modellenprogramma door consumenten is ontvangen: met meer dan 1,2 miljoen voertuigen is 2017 het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van onze onderneming”, aldus CEO Bernhard Maier.

“Ik wil al onze klanten over de hele wereld bedanken voor hun vertrouwen in onze producten en hun loyaliteit aan ons merk. We zijn gemotiveerd om op de ingeslagen weg door te gaan. Dat doen we niet alleen met de introductie van een groot aantal nieuwe modellen tot het einde van 2020, maar ook via het grootste investeringsprogramma in de historie van ons merk. De komende 5 jaar investeert Skoda ongeveer 2 miljard euro in elektrische mobiliteit en nieuwe mobiele diensten”.

De komende 2 jaar lanceert Skoda in totaal 19 nieuwe modellen, waaronder in 2019 de productieversie van de Vision X (zie tweede foto). Verder zal de Superb begin 2019 een facelift ondergaan en dan direct leverbaar worden in stekkerhybride uitvoering met de 150 pk sterke 1.4 TSI motor als basisunit. De elektromotor wordt 102 pk sterk en biedt een actieradius van 70 kilometer. Nieuw in het gamma is ook de zuinige 1.5 TSI met 150 pk. De uitrusting wordt opgewaardeerd met diverse assistentiesystemen. In hetzelfde jaar debuteert de nieuwe Octavia met opnieuw een wat grotere maatvoering. De RS topversie kan rekenen op 300 pk. Het gamma van de Kodiaq wordt uitgebreid met de Laurin & Klement uitvoering en een RS versie (met 240 pk / 500 Nm sterke 2.0 TDI dieselmotor).

China was in 2017 voor Skoda de grootste afzetmarkt, gevolgd door Duitsland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Polen, Rusland, Frankrijk, Turkije, Italië en Oostenrijk. In Nederland zag de Tsjechische Volkswagen dochter zijn verkopen met 8,2 procent toenemen, waarmee het merk min of mee gelijk op ging met de totale groei van de Nederlandse automarkt (8,4 procent) en een plaats bemachtigde in de top10.

De Octavia was in 2017 wereldwijd Skoda’s populairste model met 418.800 verkopen, terwijl ook het vlaggenschip Superb vorig jaar weer pluste. De Kodiaq neemt eveneens een belangrijk deel van het verkoopsucces in 2017 voor zijn rekening. De grote SUV werd in het eerste volledige verkoopjaar ongeveer 100.000 maal uitgeleverd aan klanten. Van de compactere Karoq, die afgelopen herfst op de markt kwam, zijn in slechts enkele weken maar liefst 6.500 exemplaren afgeleverd en er staan tevens duizenden auto’s in bestelling.

Reageren is niet mogelijk.