Toyota Auris TS vervangt ook Avensis

0

Toyota gaat de nieuwe Aurisook weer in Touring Sports uitvoering aanbieden. Voor deze stationwagon wacht een dubbele taak: hij moet ook de Avensis (Wagon) moeten doen vergeten want deze D segment middenklasser gaat uit productie.

Met de pensionering van de Avensis is de nieuwe, derde generatie Auris (die eerder deze maand zijn publieksdebuut beleefde op de autosalon van Genève) het enige model dat in de Britse fabriek van Toyota in Burnaston van de band zal rollen.

Zowel de hatchback als de Touring Sports uitvoering van de Auris komen pas begin 2019 naar Nederland. Aandrijf technisch zijn er geen verschillen tussen beide carrosserievarianten. Dit betekent dat de klant zal kunnen kiezen uit een 116 pk sterke 1.2T turbobenzine uitvoering en een tweetal hybride versies (122 of 180 pk).

In zijn huidige vorm kan de Auris Touring Sports 530 à 1.658 liter bagage slikken. Likt het Toyota om deze capaciteit bij de nieuwe editie met 13 respectievelijk 32 liter uit te breiden, dan is er sprake van een waardige opvolger voor de Avensis Wagon, die een kofferbakvolume van 543 à 1.690 liter heeft.

Het laatste exemplaar van de Avensis is inmiddels van de band gerold. Vorig jaar wist Toyota in Europa slechts 25.315 exemplaren van deze middenklasser te slijten. Daarmee staat de Avensis verkooptechnisch aan de zijlijn in het D segment. Toyota heeft er anders dan bijvoorbeeld Peugeot (met de nieuwe 508) geen vertrouwen in dat zij zich zal kunnen terugvechten met een nieuwe editie van de Avensis.

Volgens een woordvoerder van Toyota Europa valt er geen droog brood meer te verdienen in het D segment. Ford heeft om dezelfde reden besloten om de Mondeo niet te vervangen en al eerder verdween de Citroën C5 van het toneel. Dat Toyota eerder al besloot om helemaal te stoppen met de verkoop van dieseluitvoeringen (bedrijfswagens uitgezonderd), heeft het toekomstperspectief van de Avensis ook geen goed gedaan.

Reageren is niet mogelijk.