Prijsvergelijking Volvo S90 L

0

Hoe lang is een Chinees? De gemiddelde Chinese man is 1,66 centimeter lang en de gemiddelde vrouw 1,57 centimeter. Nederlandse mannen steken gemiddeld 183,3 centimeter de hoogte in en Nederlandse vrouwen 170,7 centimeter. En toch zijn ze in China, ondanks hun relatief kleine lichaamslengte, helemaal verzot op verlengde modellen. Niet omdat zij om fysieke redenen extra beenruimte nodig hebben, maar omdat het meer status geeft: een extra lange wielbasis. Zeker als je een chauffeur kan veroorloven en je zelf heerlijk onderuit kan gaan zitten op de achterbank.

In Europa zijn automodellen met een verlengde wielbasis voorbehouden aan het topsegment, waar ministers en generaal directeuren zaken doen. De Nederlandse importeur Volvo wil ook graag een graantje meepikken van deze lucratieve want zeer margerijke verkopen en haalt daarom de in China geproduceerde S90 L naar Nederland. De doelgroep zijn dus bestuurders die graag met gestrekte benen achterin een dienstauto bivakkeren.

Ten opzichte van de reguliere S90 is de L uitvoering 12 centimeter langer. De extra centimeters komen geheel ten goede aan de extra grote wielbasis; de overhang voor en achter zijn dus identiek. De S90 L Excellence biedt een zitplaats minder dan zijn kortere broers. De middelste zitplaats is opgeofferd aan een hoge middenconsole, die niet alleen de achterbank in tweeën deelt, maar ook extra opbergmogelijkheden biedt. De 2 stoelen achterin zijn volledig elektrisch te bedienen. Zo kunnen het zitvlak en de rugleuning naar persoonlijke wens ingesteld worden. De massagefunctie van het individuele meubilair wordt via een inklapbaar touch screen in de middenconsole bediend.

Uit de console kunnen de achterpassagiers een tafeltje halen, waarop bijvoorbeeld een laptop kan worden gelegd. In het bovendeel van de console bevindt zich een koelkastje. Het biedt plaats aan 2 flessen en 2 glazen. Volvo geeft de koper van de S90 L Excellence 2 kristallen exemplaren van Orrefors cadeau. Het glaswerk kan vervolgens in de verwarmde en koelbare houders worden geplaatst.

Het leefcompartiment is afgewerkt met nappa lederen bekleding, hoogwaardig tapijt en grotere (comfort)hoofdsteunen. Optioneel is een media server beschikbaar, inclusief digitale TV. Door de specifieke Excellence aankleding is de bagageruimte een stuk kleiner. Het volume neemt af van 500 tot 435 liter. Ook het extra bergvak onder de laadvloer is kleiner. Van de 37 liter is slechts 7 liter overgebleven.

Voor Nederland komt de S90 L enkel beschikbaar in de Excellence uitvoering met de stekkerhybride T8 Twin Engine aandrijflijn. Dat betekent een 4 cilinder 2,0 liter turbobenzine blok van 303 pk als basisunit. Dankzij de assisterende, 87 pk sterke op de achteras geplaatste elektromotor komt het gecombineerde vermogen uit op 390 pk. De benzinemotor drijft de voorwielen aan. AWD vierwielaandrijving is dus standaard. Dat geldt ook voor een 8-traps automaat. Op puur de elektromotor kan een afstand van 41 kilometer afgelegd worden. De 2.113 kg S90 L haalt een topsnelheid van 230 km/u als de benzinemotor zijn mouwen opstroopt. In de elektrische modus ligt de limiet bij 125 km/u. Dat is voor Nederland wat aan de lage kant. De sprint naar 100 km/u neemt 5,3 seconden in beslag.

VolvoLexusMercedes
S90 LLSS-klasse Lang
T8 Excellence500h Luxury350d 4Matic
106.380 euro116.995 euro113.586 euro

De S90 L Excellence kost in ‘standaarduitvoering’ 106.380 euro. Daarmee is hij liefst 35 mille duurder dan de topversie met ‘korte’ wielbasis. Standaard zijn een panoramadak, een uitgebreid entertainmentsysteem en een groot scherm in het dashboard. Er is keuze uit 10 carrosseriekleuren, een 3-tal velgdesigns en 3 bekledingsoorten. Verder kan de koper andere vloermatten bestellen, evenals een stylingkit en/of de software laten aanpakken door Polestar.

In China kan de Volvo tegen meerprijs worden voorzien van een Lounge Console, waarbij de passagiersstoel plaatsmaakt voor een voetenbankje, maar die optie bestaat in Nederland niet. Wellicht omdat dit de S90 L als occasion onverkoopbaar zou maken.

Reageren is niet mogelijk.