McLaren eert Ayrton Senna met unieke P1 GTR

0

Het is alweer 30 jaar geleden dat Ayrton Senna voor het eerst Formule 1 wereldkampioen voor McLaren (en Honda) werd. De gelijknamige sportwagenproducent bouwt als hommage aan de charismatische Braziliaanse coureur nog éénmaal een exemplaar van de P1 GTR. Die is uitgevoerd in de rood/witte kleuren van de toenmalige sponsor (sigarettenmerk Marlboro).

Het unieke exemplaar is ontwikkeld door McLaren Special Operations (MSO) in opdracht van een trouwe klant. Het uiterlijk van de nieuwe P1 GTR refereert zoveel mogelijk aan Senna. We zien onder meer zijn startnummer (12; ook het chassisnummer van de auto), Braziliaanse vlaggen en het motto van de coureur (Driven to Perfection).

MSO is circa 800 uur bezig geweest om alleen al de rood/witte lak met de hand aan te brengen, dus de rekening voor de klant, die de bolide 3 jaar geleden bestelde, zal fors geweest zijn.

Het interieur van de P1 GTR is door McLaren voorzien van de racestoelen van de (toepasselijk vernoemde) opvolger van de P1, de Senna. Ook in de cabine komt de naam van de beroemde racelegende meerdere malen terug. De 1000 pk sterke motor is door speciaal isolatiemateriaal omgeven. Daarbij springt het 24 karaats gouden hitteschild het meest in het oog.

In vergelijking met een ‘gewone’ P1 GTR heeft deze unieke editie enkele aërodynamische verbeteringen ondergaan. De achtervleugel van de supersportwagen is van hetzelfde formaat als dat van de MP4/4 racebolide die Senna destijds reed. Samen met de aangepaste splitter vóór en de diffusor achter genereert de vleugel tot 800 kg aan neerwaartse druk.

1988 was het jaar waarin alles op zijn plek viel voor Senna. De Braziliaan had voor zijn overstap naar McLaren 3 jaar voor Lotus gereden. Hij werd de teamgenoot van Alain Prost. McLaren bouwde een hetzelfde moment één van de meest dominante Formule 1 auto’s ooit (de MP4/4), met als resultaat dat Prost en Senna dat seizoen 15 van de 16 (!) races wisten te winnen. Het leverde Ayrton genoeg punten op om de eerste van zijn drie wereldtitels te winnen. Tot 1993 bleef Senna in de top van de Formule 1 rijden in een McLaren.

 

Reageren is niet mogelijk.