Dit is de toekomst van Infiniti: QX Inspiration

0

Het premium merk van Nissan, Infiniti, toont haar elektrische toekomst. Die komt er in de vorm van de QX Inspiration, een fraai gelijnde conceptstudie die op 14 januari op de autotentoonstelling van Detroit (North American International Show) zal debuteren.

Ook Infiniti kan de elektrische dans niet ontspringen. Het luxe label van Nissan heeft te kennen gegeven in 2021 haar emissieloze offensief te zullen starten. Dan moet deze QX Inspiration productierijp zijn. De conceptversie is daar de voorbode van. Uiteraard gaat het om een cross-over.

De QX Inspiration beschikt over een gestroomlijnd koetswerk en kijkt gemeen en indringend uit zijn smalle koplampunits. Ook het Infiniti logo, met daaronder nog eens de letters van het merk (twijfelt het merk soms over haar naamsbekendheid?), zijn verlicht. Bij de QX Inspiration zien we merk karakteristieke designelementen, maar dan tot het minimum teruggebracht. Een grille heeft de conceptstudie alleen bij benadering.

Het interieur van de QX Inspiration is ontwikkeld volgens de voorschriften van ‘omotenashi’: dat is het Japanse woord voor de kunst van gastvrijheid. Hoewel Infiniti nog geen beeldmateriaal van de cabine beschikbaar heeft gesteld, zou dit concept weerspiegeld worden in de materiaalkeuze, de indeling van het interieur en de assemblage met de hand volgens “traditionele methodes”. Het geheel is nóg meer omotenashi dankzij (internet)technologie om de rit aangenaam en sereen te laten verlopen.

Infiniti laat weten dat de conceptstudie op een nagelnieuw platform staat dat helemaal ingericht is voor elektrificatie. Dat waarborgt bovengenoemde sereniteit. Er worden geen mededelingen over de techniek gedaan, dus de specificaties (grootte van het accupakket en de sterkte van de elektromotoren) blijven nog even een mysterie.

Het blijft nu dus vooral bij kijken. Maar dat is niet erg. Deze appetijtelijke QX Inspiration conceptstudie smaakt naar meer. Heeft Infiniti eindelijk een winnaar in handen? Het is te hopen, want het merk verkocht vorig jaar slechts 38 auto’s in Nederland (versus 102 exemplaren in 2017). Moet de productieversie van de QX Inspiration de val stoppen? Ook, maar eind dit jaar krijgen wij eerst nog de QX50 voorgeschoteld: een SUV van Audi Q5 formaat. Die beschikt over een zogeheten VC-T motor; een 2,0 liter turbobenzine krachtbron met variabele compressie. Dat is een unicum in autoland. Infiniti belooft de prestaties van een dikke V6 maar het verbruik van een bescheiden 4-pitter.

De North American International Auto Show die straks in Detroit plaatsvindt, is voor Infiniti extra bijzonder. Het is namelijk 30 jaar geleden dat Infiniti zich, op dezelfde autotentoonstelling, als nieuw premium merk presenteerde. In 1989 debuteerde aldaar de Q45: een sedan van Lexus LS formaat (eveneens een debutant op de Amerikaanse automarkt) met dikke V8 benzinemotor. Nu is het dus tijd geworden voor elektrificatie. Infiniti wil in 2025 meer dan de helft van haar verkopen genereren met modellen die over een elektromotor beschikken.

Reageren is niet mogelijk.