Ferrari haalt er de bezem door

0

Maurizio Arrivabene moet zijn biezen pakken als F1 teambaas bij Ferrari. De reden: hij heeft ook afgelopen jaar zijn werkgever niet aan de wereldtitel heeft kunnen helpen. Hij wordt vervangen door Mattia Binotto, die sinds 2016 technisch directeur is.

De renstal van Ferrari beschikte over misschien wel de snelste auto, maar zag toch weer dat Mercedes de rode bolide overvleugelde. Lewis Hamilton (Mercedes) pakte de wereldtitel en Sebastian Vettel (Ferrari) eindigde als tweede in het kampioenschap. Naarmate het seizoen vorderde, stapelden de fouten zich op bij Ferrari. Vaak was de teamleiding verantwoordelijk voor tactische en strategische blunders. De nieuwe president van Ferrari, John Elkann, vindt de tijd daarom rijp voor een nieuwe teambaas. Arrivabene had al een tijdje onenigheid met Binotto aangezien de missers in de afgelopen 2 jaar vooral te wijten waren aan het management en de strategie, en niet aan de competitieve auto’s. En dus is het de teambaas die mag vertrekken.

De gepassioneerde Italiaan met de doorrookte stem (niet moeilijk: hij werkte voorheen bij tabaksgigant Philip Morris die in de vorm van het merk Marlboro sponsor was) Arrivabene kan terugkijken op 4 seizoenen trouwe dienst bij Ferrari. Hij moest Ferrari naar een wereldtitel loodsen. Daarvoor kreeg hij één van de meest gewilde coureurs op de startgrid: Sebastian Vettel. In 2017 en 2018 waren er goede kansen op de wereldtitel, maar uiteindelijk ging Mercedes er met de bokaal vandoor. En als je niet wint, dan verlies je ook met een tweede plek. De hoge bazen van Ferrari vonden de prestaties dus ondermaats.

2018 zou het jaar worden dat Ferrari weer kampioen werd in de koningsklasse van de autosport. De auto was snel, Vettel leek hersteld van zijn zwakke tweede seizoenshelft in 2017, en Mercedes leek minder zeker van zijn zaak. En toch was het weer dát team dat de trofee in ontvangst mocht nemen eind vorig jaar. Lag het aan de onduidelijke teamorders tijdens de races in Duitsland en Italië? Of aan de strategische blunders, zoals in Japan? Of was Vettel toch weer degene die het liet afweten? Hij is een geweldige coureur, maar heeft niet de mentaliteit van Schumacher om een compleet team ‘te dragen’. Maar misschien lag het wel helemaal niet aan Vettel. In de laatste 2 jaar verliep de strategie en de communicatie van Arrivabene niet altijd even vlekkeloos. Er was geen duidelijkheid over de teamorders, er werd slecht gecommuniceerd met de media en er werden op strategisch gebied grove fouten gemaakt. Hierdoor kon Ferrari de goede auto die zij had nooit optimaal inzetten.

Hoe het ook zij: er schortte iets aan het management, wat hopelijk nu rechtgezet is. Staat Ferrari eindelijk weer aan de top in 2019? Of zorgt de opschudding voor instabiliteit? Over een paar maanden zullen wij zicht krijgen op het antwoord. Sergio Marchionne heeft Arrivabene lang de hand boven het hoofd gehouden, maar toen de grote baas overleed, kon het grote ‘stoelpoot zagen’ beginnen. Hij kon niet goed door één deur met Binotto, waarmee hij van visie verschilde. Zonder de steun van Marchionne was de positie van Arrivabene niet zeker meer.

Binotto gaat vliegend van start, want de eerste verandering binnen het team is al een feit. De nieuwe baas vindt het niet nodig om een anderetechnisch directeur aan te stellen. Door het vervallen van deze titel wil hij de structuur binnen het team stroomlijnen en meer laten lijken op die van Mercedes. De verantwoordelijkheden van de technisch directeur worden verdeeld tussen hoofd aerodynamica Enrico Cardile en het hoofd van de motorafdeling Corrado Lotti.

Binotto (op de onderste foto rechts tegenover Arrivabene staand) is al sinds 1997 werkzaam voor de Scuderia Ferrari en heeft zich netjes opgewerkt van testcoureur naar race ingenieur en later tot leider van het KERS project, waarna hij in 2014 als technisch directeur aangesteld werd. Voor Arrivabene ziet de toekomst er overigens niet slecht uit. Hij wordt namelijk al genoemd voor de positie van voorzitter van Juventus.

Comments are closed.