Kia onthult productieversie Telluride

0

Kia heeft op de Detroit Auto Show de productieversie van de Telluride onthuld. Deze grote, 8-persoons SUV is het zustermodel van de Hyundai Palisade. Niet eerder bracht Kia zo’n grote auto op de markt.

Vorig jaar werd door het Zuid Koreaanse automerk al diverse conceptversies van de Telluride getoond. Daardoor is het design van de SUV geen grote verrassing meer. Kenmerken zijn vierkante koplampen (Cadillac is hier inmiddels weer van afgestapt …), een grote verchroomde grille en een intimiderend grote motorkap. Aan de zijkant zien we bolle wielkasten en grote zwarte velgen. Daardoor heeft de Telluride, die ontworpen is in de ontwerpstudio van Kia in Irvine (Californië) een krachtige uitstraling.

Onder de motorkap zit een atmosferische 3,8 liter V6 van 291 pk / 355 Nm (bij 5.200 toeren). De krachtbron is gekoppeld aan een 8-traps automaat. Die stuurt standaard het motorvermogen en koppel naar de voorwielen, maar tegen meerprijs is 4WD techniek leverbaar. De Telluride kan tot 2.267 kilo trekken.

De bestuurder van de Telluride kan kiezen uit de rij modi Smart, Eco, Sport en Comfort. In de eerste 2 settings worden alleen de voorwielen aangedreven. Bij de Comfort modus is de verdeling van motorvermogen plus koppel 80 procent vóór en 20 procent achter. In de Sport stand is de ratio 65:35. Indien de rij omstandigheden daar om vragen kan ook gekozen worden voor de modi ‘Snow’ en ‘AWD Lock’. In de eerste stand gaat 80 procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen en in de tweede setting is de verdeling 50:50.

De Telluride wordt leverbaar met zaken als Blind Spot Collision-Avoidance, Rear Cross-Traffic Collision Avoidance Assist, Lane Following Assist, Safe Exist Assist, Highway Driving Assist, Head-Up Display, Driver Talk, Quiet Mode en Rear Occupant Alert. Het dashboard van de Kia is voorzien van een 10,25 inch touch screen met Apple CarPlay en Android Auto. Ook aan boord zijn een 630 watt geluidsinstallatie van Harman Kardon met 10 speakers, 6 USB aansluitingen en een draadloos oplaadstation voor telefoons.

De Telluride gaat gebouwd worden in de Amerikaanse Kia fabriek in West Point (Georgia). De verkoop start later dit jaar. Prijzen zijn nog niet bekend. Hij kan worden beschouwd als de opvolger van de in 2011 uit de Noord Amerikaanse prijslijst geschrapte Mohave. Daarvoor was Kia in het hogere SUV segment (…) actief met Borego. In Nederland hoeven wij de Telluride niet te verwachten. Op de Amerikaanse markt gaat hij onder andere concurreren met de eerder besproken, nieuwe Ford Explorer. De Telluride moet de verkopen van Kia in de Verenigde Staten een extra impuls geven. Hij wordt de vierde SUV in het Amerikaanse leveringsprogramma van het Zuid Koreaanse merk en komt boven de Niro, Sportage en Sorento in het gamma.

Reageren is niet mogelijk.