Europees debuut SsangYong Korando is aanstaande

0

SsangYong wil in Europa naar een hogere versnelling opschakelen met de nieuwe Korando. Inmiddels hebben er 2 previews van de SUV plaatsgevonden, eentje in Antwerpen en een andere in Groot-Brittannië op 2 april jl.

De vorige generatie Korando, die niet de geschiedenis zal ingaan als een groot succes, heeft het 8 jaar volgehouden. De ontwikkeling van de opvolger, die 4 jaar geleden werd opgestart, heeft 313 miljoen dollar gekost. Net als voorheen krijgt de vierde generatie Korando een plaats tussen de Tivoli en de Rexton in het gamma van SsangYong. Hoewel de Koreaanse autofabrikant agressieve verkoopplannen met de nieuwe generatie heeft, is er geen verkoopdoelstelling bekend gemaakt.

In eigen land wil SsangYong dit jaar 30.000 exemplaren van de Korando (een afkorting van: “Korean can do”) verkopen. Op de Europese automarkt speelt het merk slechts een zeer bescheiden rol, maar in Zuid Korea zijn zowel de Tivoli als de grotere Rexton marktleiders in hun segmenten. SsangYong hoopt met de nieuwe Korando een grotere vuist te kunnen maken bij de middenklasse SUV modellen. In eigen land ligt de instapprijs circa 5 procent onder die van de Hyundai Tucson, hetgeen voor Nederland maximaal 31.500 euro zou betekenen. Ter vergelijking: de Tivoli XLV moet minimaal 29.050 euro opbrengen en de huidige Korando (standaard met 2,2 liter dieselmotor) 35.950 euro.

De nieuwe Korando gaat in Zuid Korea geleverd worden met een kleinere, maar modernere 1,6 liter dieselmotor van 136 pk die gekoppeld is aan een handbak of een automaat; in beide gevallen voorzien van 6 versnellingen (130 gram CO2/km met handbak, voorwielaandrijving en Start&Stop systeem). Voor Europa staat ook een 163 pk sterke 1,5 liter turbobenzine versie met milde hybride techniek op de rol (154 gram CO2/km met handbak, voorwielaandrijving en Start&Stop systeem). Beide motoren kunnen tegen meerprijs gecombineerd worden met vierwielaandrijving. Basiskrachtbron wordt mogelijk een 1,2 liter turbobenzinemotor. Die zal alleen worden geleverd in de voorwiel aangedreven uitvoering. Met de automaat mag de Korando Diesel 2 ton trekken, tegenover 1,5 ton voor de andere varianten, waaronder de 1.5 turbobenzine met automaat.

SsangYong claimt dat de Korando de meest uitgebreide uitrusting op het gebied van deels autonoom rijden heeft in zijn segment, waaronder intelligente adaptieve cruise controle. Daarmee kan de SUV niet alleen op snelwegen zichzelf op ‘Level 3’ redden, maar ook op B wegen. Indien de bestuurder voor meer dan 10 seconden zijn/haar handen van het stuur heeft gehaald en de voet van het gaspedaal, vraagt de techniek dit wel te zien. Zo niet, dan brengt de Korando zichzelf op een beheerste manier tot stilstand. De SsangYong maakt hiervoor gebruikt van het rij hulpsysteem Advanced Emergency Brake Assist, aangevuld met een camera en een radar en een fileassistent. De Korando kan ook worden voorzien van een waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer bij het achteruitrijden met automatische remfunctie.

Met dergelijke voorzieningen wil SsangYong zichzelf positioneren als aanbieder van premium auto’s, aldus topman Choi Johng-sik. Het interieur van de nieuwe Korando (4.452 x 1.870 x 1.620 x 2.675 mm) wordt gekenmerkt door een 9,0 inch touch screen in de middenconsole voor het infomediasysteem dat compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto. TomTom navigatie is geïntegreerd. Verder beschikt de SsangYong standaard over een 10,25 inch groot digitaal instrumentarium waarvan de indeling op de persoonlijke smaak kan worden afgestemd.

De voorstoelen zijn op 4 manieren verstelbaar en hebben lendensteun. De nieuwe Korando beschikt ook over sfeerverlichting in verschillende kleuren. De achterklep kan handenvrij worden geopend. De kofferruimte is 551 liter groot, waarmee hij zijn land- en segmentgenoten (de Hyundai Tucson en de Kia Sportage) aftroeft, want daarin past maximaal 513 respectievelijk 439 liter bagage. Met neergeklapte achterbank bedraagt de capaciteit 1.248 liter.

De volgende stap om toekomstige groei veilig te stellen, is het ontwikkelen van elektrische en met internet verbonden uitvoeringen. Die moeten volgend jaar klaar zijn. De elektrische versie van de Korando krijgt een 61,5 kWh accupakket en een actieradius van 320 à 448 kilometer. De elektromotor is 192 pk sterk. De topsnelheid is begrensd op 150 km/u en in 50 minuten tijd kan de batterijenset voor 80 procent worden opgeladen. Via een applicatie op de telefoon kan de status van de accu worden gecheckt.

In 2020 ondergaat de Tivoli een ingrijpende facelift en 2 jaar later gaat de Rexton onder het mes. SsangYong verkocht vorig jaar in eigen land 109.140 auto’s, waarvan 44 duizend exemplaren van de Tivoli. Dat aantal was goed voor de derde podiumplaats in de statistieken; een positie die 15 jaar lang in handen was van General Motors (met Daewoo en vervolgens Chevrolet). SsangYong kan met de nieuwe Korando haar marktpositie verstevigen, maar dient ook zeker te werken aan verbetering van de relatie met de vakbonden in Zuid Korea, die een notoir kort lontje hebben en de ontslagen na het faillissement in 2009 (en de daarop volgende overname door het Indiase Mahindra) nog niet vergeten zijn. De nieuwe generatie Korando arriveert in juni bij de dealer.

Reageren is niet mogelijk.