Hyundai lanceert nieuw modulair platform

0

Hyundai heeft een volledig nieuw platform geïntroduceerd. Het betreft een modulaire bodemplaat die als basis zal dienen voor verschillende nieuwe modellen met alternatieve aandrijflijnen en innovatieve veiligheidstechnologieën.

Het nieuwe platform van Hyundai is van de derde generatie en borduurt voort op het onderstel dat in 2013 werd geïntroduceerd. Hierop zijn onder meer de Kona (inclusief de elektrische uitvoering), i30, Tucson en de waterstofauto Nexo gebouwd.

Het nieuwe platform moet Hyundai meer efficiëntie opleveren bij de productie van een breed scala aan al dan niet (deels) elektrisch aangedreven modellen. De Zuid Koreaanse autofabrikant denkt hiermee aanzienlijke kostenbesparingen te kunnen genereren. De primeur is voor de jongste Sonata, die vorige maand werd voorgesteld. De 8ste generatie van deze sedan (tweede en derde foto) is afgerond 4,9 meter lang, maar het modulaire platform is ook geschikt voor compactere modellen.

In vergelijking met het huidige onderstel is de nieuwe modulaire bodemplaat lichter en flexibeler in te delen. Het ontwerp beschikt bovendien over een efficiëntere luchtstroom, waarmee de aërodynamische eigenschappen van de modellen van het merk verbeterd kunnen worden. Daarnaast biedt de constructie volgens Hyundai meer comfort en botsveiligheid dankzij een zelf geproduceerde staalsoort én een speciale structuur. Om de bescherming van de inzittenden verder te verhogen, bewegen de banden naar buiten tijdens een kleine botsing. Deze technologie zorgt ervoor dat het voertuig bij een aanrijding niet om zijn as kan draaien. Dat verkleint de kans op secundaire ongelukken.

Ook zullen het brandstofverbruik en de rij prestaties van de op het nieuwe platform te baseren modellen er sterk door verbeteren, aldus een woordvoerder van de Zuid Koreaanse autofabrikant. Vanaf 2020 verschijnen in Europa de eerste Hyundai modellen met het nieuwe platform als basis op de markt. Er zijn geen plannen om bovengenoemde Sonata in Europa op de markt te brengen. Wel zal zustermerk Kia de bodemplaat gaat gebruiken.

Reageren is niet mogelijk.