Tesla topman Elon Musk wil 2 miljard ophalen

0

Elon Musk gaat op kapitaaljacht. De topman van Tesla wil, ondanks eerdere uitspraken geen extra geld nodig te hebben, ruim 2 miljard dollar (1,79 miljard euro) ophalen voor het bouwen van een nieuwe ‘Gigafactory’ fabriek in Sjanghai en voor het productierijp maken van de Model Y; een cross-over op basis van de Model 3.

De Amerikaanse automaker wil het geld ophalen via een aandelenuitgifte (650 miljoen dollar) en converteerbare obligaties (1,35 miljard dollar). Musk steekt 10 miljoen dollar van zijn eigen geld in het bedrijf. Vorige week, bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Tesla, werd al min of meer duidelijk dat de topman meer geld wil ophalen. In een telefonische toelichting op de kwartaalcijfers zei Musk toen tegen analisten dat “het idee is om nu kapitaal op te halen waarde heeft”. Aanleiding is het feit dat de spaarpot van de autofabrikant in de eerste 3 maanden van dit jaar tot 2,2 miljard dollar is geslonken; het laagste niveau in 3 jaar. Nu laat Musk aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC daadwerkelijk weten dat er geld opgehaald gaat worden.

Tesla sloot het afgelopen kwartaal af met een verlies van ongeveer 700 miljoen dollar. Naar eigen zeggen had dat te maken met “onvoorziene omstandigheden”, waardoor er minder voertuigen van de band rolden dan gepland. Als gevolg van de verliezen in het eerste kwartaal is er in die periode 1,5 miljard dollar uit de kas gestroomd. De koers van Tesla staat al enige tijd onder druk door verschillende ontwikkelingen. De autofabrikant kent productieproblemen en op de Amerikaanse thuismarkt worden belastingvoordelen geschrapt die de verkoop van elektrische auto’s moesten bevorderen. Vooral Tesla’s nieuwste product heeft daar onder te lijden. Deze Model 3 moest een auto voor de middenklasse worden, maar de prijs ligt nog altijd ver boven de 35.000 dollar die Musk ooit bij de introductie beloofde.

Beleggers verwelkomden de aankondiging van de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties met een hogere koers. Dat is opmerkelijk want zittende aandeelhouders hebben in principe last van een extra aandelenuitgifte: hun bezit wordt minder waard. Maar bij Tesla is de opluchting onder aandeelhouders nu groter dan de angst voor verwatering van het bezit. Dankzij het nieuwe geld kan het bedrijf weer verder. Volgens analist Dan Ives van Wedbush Securities heeft Tesla “het medicijn ingenomen dat nodig was om de lucht te klaren”. Tesla maakt tot nu toe zelden winst. In de afgelopen 9 kwartalen werd slechts 2 maal een minieme winst geboekt.

Volgens de collega van Ives bij de ING Bank, Cor Blankestijn, kan Tesla met het nieuwe geld “dit jaar voldoen aan zijn verplichtingen. De zorgen daarover zijn nu weg”. Toch waarschuwt hij voor te veel optimisme: “Met dit geld kunnen ze niet doen wat ze echt willen, en dat is verder uitbreiden”. Volgens Blankenstijn zal de 2 miljard dollar die Musk wil ophalen niet voldoende zijn om de nieuwe fabriek te bouwen en om de Model Y verder te ontwikkelen. Toch weerhoudt dat Nederlandse beleggers er niet van om het aandeel Tesla te kopen. Vorige week meldde aandelenmakelaar BinckBank aan het Financieel Dagblad dat onder hun klanten het aandeel van Tesla het populairste is van alle autofabrikanten. Er werd zelfs meer geld in Tesla gestoken dan in de traditionele autoreuzen Daimler en Volkswagen bij elkaar opgeteld. Blankestijn doet daar zelf overigens niet aan mee: “De auto’s van de elektrische automaker rijden fantastisch, maar winst met de verkoop daarvan behaalt Tesla niet structureel”.

De aankondiging van Musk komt na druk vanuit beleggers en analisten. Die wijzen er al langer op dat Tesla te weinig geld in kas heeft om de bedrijfsvoering op peil te houden. Voor de 10 miljoen dollar die Musk, als vanouds de drijvende kracht achter het bedrijf, in Tesla gaat steken, krijgt hij 41.798 aandelen van de in totaal 2,7 miljoen nieuwe aandelen. Hij heeft nu een belang van bijna 20 procent in de autofabrikant.

In Nederland gaat het Tesla momenteel zeer voor de wind. Dat is geheel te danken aan de Model 3 die een stuk beter betaalbaar is dan zijn groter broers, de Model S en de Model Y. Deze Tesla producten hebben inmiddels sterke concurrentie gekregen van de Audi e-Tron en Jaguar I-Pace. Op afzienbare termijn volgen de Mercedes-Benz EQ C en de Porsche Taycan. Dat de Model 3 zo goed aanslaat in Nederland, is te danken dat er over het prijsgedeelte tot 50.000 euro slechts 4 procent bijtelling door leaserijders betaald hoeft te worden. Bij de Long Range uitvoering (54.020 euro of 59.320 in AWD vorm) scheelt dat een slok op een borrel. Inmiddels kan de Model 3 ook besteld worden in goedkopere Standard Range Plus uitvoering. Die heeft een prijs van 48.820 euro.

Reageren is niet mogelijk.