Volkswagen ID.3 wordt leverbaar in 3 uitvoeringen

0

Er is meer informatie bekend over de Volkswagen ID.3 krijgt. Bovendien worden de orderboeken voor het model geopend. Klanten die nu al een exemplaren willen bestellen, dienen een aanbetaling van 1.000 euro te doen.

Het cijfer in de modelnaam ID.3 maakt volgens Volkswagen duidelijk dat wij hier te maken hebben met een compacte hatchback. Bovendien gaat het om het derde belangrijkste model in de geschiedenis van het merk na de Kever en de Golf. Volkswagen heeft voor de ID familie een compleet nieuw modulair platform ontwikkeld, MEB genaamd.

De komende jaren introduceert Volkswagen productieversies van de ID.Crozz, de ID.Vizzion en de ID.Roomzz. Deze modellen krijgen ook een cijfer in de naam. Volkswagen trapt dus af met de ID.3. We moeten het nu nog doen met afbeeldingen van een met stickers annex camouflagemateriaal beplakt exemplaar. De officiële onthulling vindt later dit jaar plaats en het publiek kan live met de ID.3 kennismaken in september op de IAA van Frankfurt.

Een order plaatsen is nu reeds mogelijk. Daarvoor dient een aanbetaling van 1.000 euro gedaan te worden. Daarmee kan alvast een productieplek worden gereserveerd. De eerste exemplaren zullen nog dit jaar in Zwickau van de band rollen. Volkswagen opent in eerste instantie in 29 landen de orderboeken, waaronder in Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Nederland. Volkswagen hoopt op jaarbasis meer dan 100.000 exemplaren van de ID.3 te gaan verkopen. Later moeten dit er liefst 300.000 zijn, als de productieversies van bovenomschreven conceptstudies klaar zijn.

Om de nieuwe ID.3 een vliegende verkoopstart te geven, komt Volkswagen ter introductie van de modelreeks met de 1ST Special Edition; een op 30.000 exemplaren gelimiteerde uitvoering. Deze ID.3 is uitgerust met de middelgrote batterij van 52 kWh die pas later beschikbaar komt voor de reguliere versies. De productie van de 1ST Special Edition start eind 2019. In de zomer van 2020 worden de eerste exemplaren in Nederland aan de klant afgeleverd. Volkswagen gaat de ID.3 in 3 batterijcapaciteit smaken leveren. De instapper beschikt over 45 kWh en haalt 330 kilometer, de uitvoering met de middelgrote batterij van 52 kWh komt 420 kilometer ver en de topversie heeft dankzij een capaciteit van 77 kWh een actieradius van 550 kilometer. De genoemde cijfers zijn gebaseerd op de nieuwe WLTP meetnorm.

In Duitsland krijgt de 45 kWh versie van de ID.3 een prijs van minder dan 30.000 euro. De 1ST Special Edition gaat nog geen 40.000 euro kosten. Voor ons land kan je daar in beide gevallen 10 procent bij optellen. De Volkswagen importeur mikt er op om de prijs van de topversie, dus de uitvoering met een rij bereik van 550 kilometer, onder de 50.000 euro te houden. De definitieve specificaties en prijzen van alle versies worden vrijgegeven als de productieversie later dit jaar wordt gepresenteerd tijdens de IAA van Frankfurt. Daar zal ook een voorproefje van een tweede, kleiner ID. model worden getoond; een auto die waarschijnlijk in camouflage trim zijn showdebuut maakt en minder dan 27.000 euro gaat kosten.

De gelimiteerde introductie-uitvoering is verkrijgbaar in 4 kleuren. Bovendien is de ID.3 1ST Special Edition uitgerust met spraaksturing, een navigatiesysteem, LED verlichting, een 2-kleurig exterieur & interieur design, een groot panoramadak, lichtmetalen velgen, spraak bediening, DAB+, airconditioning en een head-up display. De ID.3 1ST Special Edition is per direct te reserveren. De registratie valt tussentijds kosteloos te annuleren. Naast de ‘gewone’ 1ST Special Edition zijn er ook de 1ST Plug en de 1ST Max. Die laatste heeft een navigatiesysteem à la A-klasse waarbij route-aanwijzingen op de voorruit worden geprojecteerd. Als alle exemplaren van de introductie-uitvoering zijn vergeven, komen de reguliere versies beschikbaar.

Volkswagen Nederland zegt te verwachten dat uiterlijk over 2 jaar 15 tot 20 procent van alle in ons land verkochte auto’s (vorig jaar 50.190 stuks) van het merk volledig elektrisch is. Volkswagen levert de ID.3 in Nederland met 6 jaar gratis onderhoud én gratis APK keuringen bij de eigen dealers. Zaken als remschijven, remblokken, ruitenwissers en bijvoorbeeld het vervangen van banden vallen niet onder dit aanbod.

Reageren is niet mogelijk.