Waarom Nederland moet wachten op de elektrische Honda e

0

Honda maakt bekend dat de eerste leveringen van haar ‘e’, de guitig ogende elektrische stadsauto, in het voorjaar van 2020 plaats zal vinden. Geïnteresseerden kunnen inmiddels een bestelling plaatsen, althans als je in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen woont.

Nederland zit helaas niet bij de eerste landen in Europa waar de ‘e’ geleverd gaat worden. Dat is opvallend, want elektrische auto’s zijn in ons land relatief erg populair. Toch zal het ook in Nederland nog dit jaar mogelijk worden om een bestelling te plaatsen voor de ‘e’. De eerste leveringen worden in mei of juni 2020 verwacht.

De Honda e is een elektrische stadsauto met een retro design die enigszins aan de eerste generatie Civic doet denken. Afgelopen maart, op de autosalon van Genève, liet Honda een bijna productierijp prototype zien. In 2017 toonde de Japanse fabrikant al een conceptversie, Urban UV genaamd. De definitieve versie wordt in september op de IAA van Frankfurt onthuld.

De Honda ‘e’ heeft een actieradius van meer dan 200 kilometer. Voor een stadsauto is dat voldoende. Met de snelle laadfunctie is het mogelijk om het accupakket in 30 minuten voor 80 procent op te laden. De prijs is nog niet bekend, maar Honda heeft niet de traditie te stunten met haar tarieven. Dat zal bij de ‘e’ niet anders zijn. Reken op ongeveer 36.000 euro.

In Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen is het dus nu al mogelijk om deze eigenwijs ogende, elektrische Honda reserveren. Een plek in de wacht rij kost 1.000 euro. Deze aanbetaling krijgt men terug als er alsnog afgezien wordt van aanschaf. Er zijn inmiddels meer dan 25.000 geïnteresseerden en Honda verwacht veel bestellingen.

Men kan kiezen uit 5 kleuren voor de retro look elektrische stadsauto: Platinum White Metallic (in deze tint kenden wij de ‘e’ al dus die staat niet afgebeeld), Modern Steel Metallic, Charge Yellow, Crystal Blue Metallic en Crystal Black Pearl. Op de Nederlandse website kan men vooralsnog alleen een formulier invullen om interesse kenbaar te maken; daadwerkelijk bestellen is nog niet mogelijk.

Het is zoals gezegd opvallend dat Nederland niet tot het selecte aantal Europese landen behoort waar de ‘e’ nu al besteld kan worden. Het lijkt Honda te zijn ontgaan dat wij vorig jaar met ruim 25.000 exemplaren bijna 10.000 meer elektrische auto’s kochten dan de Britten. Wij bezetten daarmee wij de vierde plek, na de Noren (46.000 stuks), de Duitsers (36.000) en de Fransen (31.000).

Maar eerlijk is eerlijk, Honda verwacht blijkbaar dat het veel grotere Groot-Brittannië de komende tijd een inhaalslag zal maken op het gebied van de aanschaf van elektrische auto’s. En dat is niet onterecht gezien het Britse overheidsbeleid. Bovendien kan Honda in het Verenigd Koninkrijk de chauvinistische kaart uitspelen vanwege de lokale productie van de Civic in Swindon.

In Nederland speelt het merk slechts een marginale rol met slechts 0,4 procent marktaandeel. Toch denkt Autointernationaal.nl dat Honda bij ons haar verkopen moet kunnen verdubbelen met de ontwapenende en milieuvriendelijke ‘e’. En kunnen de gouden jaren van de eerste generatie Civic uit 1972 voor het Japanse automerk in Nederland herleven …

Reageren is niet mogelijk.