Daimler topman staat voor eerste vuurproef

0

Autoconcern Daimler heeft voor de derde keer een winstwaarschuwing gegeven nadat zij verplicht werd om een terugroepactie te organiseren. Er zal in het tweede kwartaal honderden miljoenen euro’s minder worden verdiend dan aanvankelijk werd begroot. Vorig jaar moest de fabrikant van Mercedes ook al 2 winstwaarschuwingen afgeven.

Daimler stelt de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij als gevolg van diverse sjoemeldiesel onderzoeken bij het concern. Afgelopen weekend werd bekend dat het Duitse ministerie van Transport eist dat er 60.000 auto’s van Mercedes-Benz worden teruggeroepen omdat die zouden zijn uitgerust met sjoemelsoftware. In het eerste kwartaal daalde de winst van het concern licht. De nieuwe topman Ola Källenius kondigde daarop een reorganisatie aan.

Vorig jaar gaf het Duitse autoconcern ook al twee winstwaarschuwingen, toen als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de Europese eis voor een ander koudemiddel voor airconditioning systemen. Nu kampt de maker van Mercedes-Benz dus met de naweeën van een dieselschandaal. Die zitten de opbrengsten van het lopende kwartaal in de weg. Voor Daimler ook reden om zijn verwachtingen voor het hele boekjaar te verlagen.

Daimler rekent erop honderden miljoenen kwijt te zullen zijn aan het oplossen van de kwestie. De automaker is vanwege het vermeende gesjoemel met uitstootwaarden ook in het vizier bij Amerikaanse autoriteiten. Zij voeren momenteel nog onderzoeken uit naar deze zaak. Daarnaast ligt Daimler in de Verenigde Staten onder een vergrootglas omdat het mogelijk verboden afspraken maakte met leverancier Bosch.

Het autoconcern uit Stuttgart verwacht dat de operationele winst dit jaar in de buurt komt van het resultaat van vorig jaar, namelijk 11,1 miljard euro. Eerder ging de automaker uit van een lichte winststijging. Bij de bedrijfswagentak rekent Daimler op rode cijfers. Het eerste kwartaal werd daar al afgesloten met een verlies van 98 miljoen euro, vooral doordat plannen om de X klasse in Zuid-Amerika te produceren totaal ontspoorden omdat men aldaar niet zit te wachten op een premium pick-up.

Het is dus de derde keer in korte tijd dat Daimler zijn winstverwachting naar beneden bijstelt. De nieuwe waarschuwing komt op het bordje van de kersverse topman Ola Källenius (links op de foto). Hij nam recent het stokje over van Dieter Zetsche (rechts op de foto), die net op tijd zijn hielen heeft gelicht. Källenius zal nu vooral beleggers gerust moeten stellen, want zij zijn allergisch voor winstwaarschuwingen. Indien die te vaak voorkomen, wordt er al snel geroepen om het vertrek van de topman. Dat zou betekenen dat de Zweed Källenius niet meer dan een tussenpaus is bij het Duitse Daimler concern.

Reageren is niet mogelijk.