Jaguar ontwerper gaat het rustiger aan doen

0

Na 20 jaar verlaat Ian Callum zijn post als ontwerpchef bij Jaguar. Hij was verantwoordelijk voor de designrevolutie bij het Britse prestigieuze automerk, met de XF als zijn zelfverklaarde hoogtepunt.

Ian Callum (64) stond bij Jaguar sinds 1999 aan het hoofd van de designafdeling. Hij wist het conservatief ogende gamma, dat uit de pen kwam van Geoff Lawson, om te vormen naar het Jaguar zoals wij dat nu kennen. Het eerste wapenfeit van Callum was de XK in 2006. De XF uit 2008 kan als definitief nekschot voor de klassieke sedans van het merk (die hij overigens wel apprecieert) worden beschouwd.

Nu staat Jaguar klaar om het elektrische tijdperk te betreden. Het door Callum getekende debuutmodel, de I-Pace, is in ieder geval veelbelovend. Toch draagt hij nu het stokje over aan Julian Thomson om Jaguar designmatig door deze omschakeling te loodsen. Die werkt al sinds 2000 voor de Britse autofabrikant en zou meer dan geschikt zijn om de leiding van de designafdeling over te nemen.

Callum zelf gaat meer zijn eigen ding doen. Hij blijft wel actief als consultant bij Jaguar, maar wil zich intussen “richten op andere designprojecten”. Het zou Autointernationaal.nl niet verbazen als Callum zijn diensten voor de nodige centen ook gaat aanbieden aan ambitieuze Chinese nieuwkomers op de automarkt. Indien zij een (elektrisch) model lanceren waarop de badge ‘designed by Ian Callum’ kan worden geplakt, dan zal dit niet alleen een mooie auto opleveren, maar direct ook een premium product.

Voordat Callum in 1999 aan de slag ging bij Jaguar als ‘Director of Design’ was hij binnen de inmiddels ontbonden (en compleet geflopte) Ford Premier Automotive Group ook verantwoordelijk voor Aston Martin. Voor dit merk tekende hij de DB7, de Vanquish en de DB9. Callum begon zijn carrière bij de Amerikanen waar hij in 1979 in dienst trad op de ontwerpafdeling. In de periode 1990-1999 was hij werkzaam voor Lotus en Volkswagen.

Callum heeft heel wat succesvolle auto’s op z’n palmares staan. Voor wat betreft Jaguar kijkt hij ook trots terug op de vormgeving van de F-Type, die hij omschrijft als “een droom die uitkwam”. De recent gelanceerde I-Pace beschouwt hij als “een gelegenheid om iets enorm innovatiefs te creëren”. Toch noemt hij de vorige generatie XF zoals gezegd zijn design hoogtepunt. “Daarmee begonnen wij een nieuwe ontwerphoofdstuk voor Jaguar”. De wisseling van de wacht met Thomson, op dit moment werkzaam als Creative Design Director en gedurende 18 van de 20 werkzame jaren van Callum bij Jaguar de rechterhand (van een soepele transitie kun je dus wel uitgaan), vindt op 1 juli aanstaande plaats.

Reageren is niet mogelijk.