Opel Astra bij harde Brexit niet langer Brits

0

PSA dreigt dat bij een harde Brexit de Britse Vauxhall fabriek waar momenteel de Astra van de band loopt dicht gaat. De mogelijke sluiting van de productiefaciliteit in Ellesmore hangt dus nauw samen met de voorwaarden van de Brexit. Bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder goede handelsovereenkomsten verhuist de productie van de Astra naar Duitsland en Polen.

De nieuwe Astra gaat vanaf 2021 sowieso in de Opel fabriek in Rüsselsheim gebouwd worden. Daar zal ook de stekker hybride versie geproduceerd worden. Er komt echter ook een tweede Europese Astra fabriek, maar het ligt nog open of dat het een Poolse of Britse faciliteit wordt. PSA meldt dat de beslissing afhangt van de voorwaarden van de Brexit, die nu voor 31 oktober in de agenda staat.

Opel laat de huidige Astra in het Poolse Gliwice en in de Vauxhall fabriek in het Engelse Ellesmere Port bouwen. Bij de laatste productielocatie zijn reeds flinke bezuinigingen doorgevoerd door moederbedrijf PSA, met als gevolg dat 800 van de 1.800 personeelsleden moesten vertrekken. De resterende fabrieksmedewerkers werken enkel aan de productie van de Astra. Vroeger werd in Ellesmere Port ook de Vectra gebouwd. Maar bij een harde Brexit verliest Ellesmore Port ook de bouwopdracht voor de Astra en sluit de fabriek.

De Japanse minister van Buitenlandse, Zaken Tarō Kōno, vertelde dat ook Japanse autofabrikanten productie uit het Verenigd Koninkrijk weg zullen halen bij een harde Brexit. “Sommige bedrijven beginnen hun activiteiten al naar andere plaatsen in Europa te verplaatsen”, aldus de bewindspersoon. De Japanse autofabrikanten Nissan, Toyota en Honda waren vorig jaar goed voor ongeveer de helft van de 1,52 miljoen in het Verenigd Koninkrijk geproduceerde auto’s.

De nieuwe Astra komt dus in 2021 op de markt. Dat is al relatief snel, want het huidige model stamt uit 2015 en moet nog een facelift krijgen. Maar de huidige Astra is gebaseerd op General Motors techniek waarvoor PSA aan de Amerikanen een vergoeding moet betalen. Daar willen de Fransen zo snel mogelijk van af, ook omdat de betreffende aandrijflijnen er voor zorgen dat de Opel relatief onzuinig is en dus veel CO2 uitstoot. Dat kan in 2021 in de papieren gaan lopen als in de Europese Unie strengere emissienormen van kracht worden.

Binnenkort ondergaat de huidige Astra een facelift. Waarschijnlijk krijgen wij het resultaat van de cosmetische ingrepen in september op de IAA van Frankfurt te zien. Hij moet er dan nog 2 jaar tegenaan. Het nieuwe model zal worden gebaseerd op het EMP2 platform van PSA (de afkorting staat voor: ‘Efficient Modular Platform’). Het onderstel is niet alleen bijzonder licht, maar maakt de Astra ook geschikt voor een stekker hybride aandrijflijn. PSA zal iets eerder de nieuwe Peugeot 308 introduceren. Die is technisch identiek. De verschillen tussen de 308 en de nieuwe Astra worden net zo groot als bij de jongste Peugeot 208 versus Opel Corsa.

Momenteel produceert Opel de Astra zoals gezegd ook in het Poolse Gliwice. De fabriek aldaar komt vooralsnog niet in aanmerking voor de bouw van de opvolger. Maar als het in het Verenigd Koninkrijk gelegen Ellesmere Port afvalt als fabricagelocatie, dan mogen de Polen de volledig nieuwe Astra alsnog gaan bouwen. En aangezien de huidige kandidaten voor het Britse premierschap elkaar proberen af te troeven met stoere taal over een harde Brexit, is de kans daarop reëel. PSA kan dan met een goed excuus de fabriek in het Verenigd Koninkrijk sluiten.

De nieuwe Astra wordt niet alleen leverbaar in een stekker hybride variant, maar ook met de 1.2 PureTech 3 cilinder turbobenzinemotor van PSA, evenals diens 1,5 liter dieselunit. Verder moet in 2021 een nieuwe 1.6 krachtbron klaar zijn. Deze 4 cilinder turbobenzinemotor wordt momenteel door Opel voor de gehele PSA ontwikkeld en wordt maximaal 300 pk sterk. Dat is voldoende om in OPC vorm de Renault Mégane RS Trophy van repliek te dienen. Opel bouwt in Rüsselsheim momenteel alleen de Insignia. Eerder liep daar ook de Zafira van de band, maar dit MPV model is zonder vervanger onlangs uit productie genomen.

Reageren is niet mogelijk.