Toyota stapt met BYD in elektrische auto

0

Toyota en BYD gaan samen elektrische auto’s ontwikkelen en bouwen. Het gaat om modellen die bestemd zijn voor de Chinese markt.

De 2 Aziatische autofabrikanten beginnen met de ontwikkeling van elektrische sedans en cross-overs. De modellen worden in de eerste helft van het komende decennium onder de merknaam Toyota op de markt gebracht.

BYD (de afkorting staat voor: Build Your Dreams) begon in 1995 als fabrikant van batterijen, is tevens stroom & laadpalen leverancier en maakt sinds 2008 stekker hybride auto’s. Toyota timmert sinds 1997, toen de Prius werd gelanceerd, op grote schaal aan de weg met stekkerloze modellen. Die zijn populair, maar niet volledig elektrisch. Toyota heeft de kat op dit vlak lang uit de boom gekeken, maar beseft dat zij niet ontkomt aan de introductie van emissievrije modellen. In China wordt hiertoe samenwerking gezocht met BYD. Beide autofabrikanten zullen bij de samenwerking gebruik gaan maken van hun ervaring met (deels) elektrische voertuigen en batterijtechnologie.

Door schouder aan schouder met BYD op te trekken, kan Toyota eenvoudiger haar marktpositie in China versterken. Tevens kunnen op deze manier de hoge ontwikkelingskosten van elektrische aandrijftechnologie worden gedeeld. Gisteren werd gemeld dat BMW en Jaguar Land Rover om deze reden ook gaan samenwerken, evenals Ford en Volkswagen. BYD is sinds 2015 qua verkoopaantallen al 4 jaar op rij de grootste producent van (deels) elektrische auto’s en daarmee een aantrekkelijke partner voor Toyota.

De Japanners brengen volgend jaar in China een volledig elektrische uitvoering van de C-HR op de markt. Die wordt momenteel geheel in eigen beheer ontwikkeld. Ondertussen wordt de bekende hybride technologie ook gedeeld met Mazda, Subaru en Suzuki. Toyota heeft als doelstelling om in 2030 jaarlijks 5,5 miljoen hybride en volledig elektrische auto’s te verkopen.

Reageren is niet mogelijk.