BMW geeft stekker hybride 5-serie groter elektrisch bereik

0

De stekker hybride versie van de BMW 5-serie, de 530e, heeft een nieuwe lithium/ion batterij gekregen. Die heeft een capaciteit van 12 kWh (in plaats van 9,2 kWh) zonder dat het formaat groter is dan het oude exemplaar.

Het resultaat is een iets grotere actieradius: de elektrische actieradius van de stekker hybride sedan stijgt van 61 naar 66 km (volgens de NEDC 2.0 cyclus). Je zou de winst als ‘ verwaarloosbaar ‘ kunnen bestempelen, maar aan de andere kant: alle kleine beetjes helpen. Zeker in landen waar het fiscale voordeel is gebaseerd op het formaat van het accupakket. De batterij kan in 6 uur worden opgeladen via een stopcontact, of in 3 uur en 35 minuten met een BMW Wallbox.

De stekker hybride 5-serie uitvoering behoudt zijn 2,0 liter benzine krachtbron van 184 pk en zijn elektromotor van 113 pk die geïntegreerd zit in de 8-traps automaat. Samen leveren ze een vermogen van 252 pk en een maximaal koppel van 420 Nm. Qua emissies houdt de 530e de milieuschade beperkt tot 36 à 41 gram CO2/km; deze waarde is gebaseerd op een NEDC 2.0 verbruik van 1,6 à 1,8 liter per 100 km (afhankelijk van de uitrusting van de BMW).

BMW biedt van de 530e ook een variant aan met vierwielaandrijving: deze xDrive versie heeft een wat hoger verbruik (2 à 2,2 liter benzine per 100 km), hetgeen 46 à 49 gram CO2 per km betekent. Beide varianten hebben een topsnelheid van 235 km/u. De acceleratie naar 100 km/u duurt 6,1 seconden in de 530e met achterwielaandrijving en een tiende tel meer in de xDrive versie.

Met de 530e kan tot 140 km/u volledig elektrisch gereden worden. Aan de buitenkant maken speakers een geluid, zodat de BMW niet helemaal geruisloos is. Dat is een gevolg van een nieuwe regel vanuit ‘Brussel’. Volledige elektrische auto’s en stekker hybride modellen dienen geluid te maken om kwetsbare verkeersdeelnemers te waarschuwen. De 530e is er nog niet als Touring, maar daar komt verandering in zodra de BMW 5-serie een facelift ondergaat. Dat zal rond de jaarwisseling gebeuren.

Reageren is niet mogelijk.