Kalachnikov smeedt zijn wapens om

0

Een beroemd standbeeld bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York beeldt een man af die een zwaard tot een ploeg om smeedt. Het is gebaseerd op de Bijbelse profetieën in Jesaja hoofdstuk 2 vers 4 en Micha hoofdstuk 4 vers 3. Hoe en wanneer zullen deze woorden worden vervuld?

In Rusland, of all places, lijkt daar een begin mee te zijn gemaakt. Kalasjnikov, een wereldberoemde wapenproducent, heeft namelijk een elektrische auto ontworpen. Die is primair bedoeld om gebruikt te gaan worden als deeltaxi. Het model, UV-4 genaamd, werd onlangs gepresenteerd op het Euraziatisch Internationaal Forum. Hij is voorzien van een elektromotor met een vermogen van 50 kW en heeft een topsnelheid van 80 km/u. De accucapaciteit is nog niet bekend, maar 150 kilometer rij bereik zou mogelijk moeten zijn. “Het voertuig is bestemd voor gebruik op grote bedrijfsterreinen waar het noodzakelijk is om lange afstanden af te leggen. Daarnaast is hij geschikt voor carpoolbedrijven”, aldus een woordvoerder van Kalasjnikov.

De UV-4 kan ook ingezet worden als taxi. De elektrische auto is slechts 3,4 meter lang en 1,7 meter hoog. De breedte bedraagt 1,5 meter en de Kalasjnikov weegt slechts 650 kilo. Het is misschien geen echte ploegschaar, maar net als dit landbouwinstrument kan de UV-4 wel een bijdrage leveren aan het mooier maken van de wereld. Hij kan immers veel auto’s met een verbrandingsmotor overbodig maken.

Is hier dus sprake van een mooi en geruststellend initiatief? Ja en nee. “Ja”, omdat Kalasjnikov in zekere zin haar (automatische wapens neerlegt), maar “nee” omdat in de Bijbel valt te lezen dat naties pas vrede in plaats van oorlog zullen leren “in het laatst der dagen”. Kijkend naar de enorme, amper controleerbare bosbranden in Siberië zou je kunnen denken dat die periode is aangebroken.

Reageren is niet mogelijk.