Mini viert 10 miljoenste auto met de 60 Years Edition

0

Mini heeft sinds zijn debuut in 1959 deze week zijn 10 miljoenste auto gemaakt. De kleine Brit heeft er dus precies 60 jaar over gedaan om deze mijlpaal te bereiken. Het voertuig in kwestie zal tijdens het feestweekend deelnemen aan een grote bijeenkomst van Mini in Bristol.

De 10 miljoenste Mini liep natuurlijk van de band in de historische Oxford fabriek, die de Hatch varianten met 3 en 5 deuren produceert, evenals de Clubman. De Cabriolet en de Countryman worden in Nederland geassembleerd. De 10 miljoenste Mini ziet het levenslicht op het moment dat het merk zijn 60e verjaardag viert. Het origineel, een briljante creatie van Alec Issigonis uit 1959, werd jarenlang weliswaar als Austin of Morris verkocht, maar later kreeg het modeltype een zelfstandige status.

Het groen/zwarte 3-deurs mijlpaal exemplaar zal zoals gezegd deelnemen aan een feestelijk evenement van Mini. Het is een model uit de speciale serie die ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de auto op de markt wordt gebracht: de Mini 60 Years Edition. Op de tweede foto poseert hij voor de fabriek in Oxford, samen met 59 andere modelvarianten (één voor elk productiejaar), inclusief het allereerste geregistreerde exemplaar. De 60 auto’s vertrekken in konvooi naar Bristol.

Tussen 1959 en 2000 werden 5,3 miljoen exemplaren van de originele Mini vervaardigd; gemiddeld 130.000 exemplaren per jaar dus. Het bewijst dat het productietempo nu is versneld, want vorig jaar werden meer dan 400.000 auto’s door Mini verkocht in 110 landen, al wordt dit aantal gegenereerd met meerdere modeltypes: in totaal zijn er nu 5 varianten. Het merk is momenteel in 110 verschillende landen te koop. Dit illustreert dat retro design best succesvol kan zijn. Maar dat weten wij natuurlijk ook van de Fiat 500. Alleen de Volkswagen Beetle heeft het niet gered.

De fabriek in Oxford kan tot 1.000 voertuigen per dag produceren. In november wordt er opnieuw een symbolische mijlpaal bereikt: dan start de assemblage van de volledig elektrische Cooper SE versie. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: moederbedrijf BMW is van plan om een deel van de productie naar VDL Nedcar in Born te verplaatsen in geval van een harde Brexit.

De Mini 60 Years Edition is in British Racing Green gespoten met optioneel rally verstralers en speciale velgen. Dat is een beetje marketingonzin, maar toch leuk dat uitgerekend die auto zo’n bijzonder productieaantal op zijn naam mag zetten.

 

Reageren is niet mogelijk.