Opvallend: gewone Lexus is zuiniger dan stekker hybride BMW

0

Lexus heeft aangekondigd dat zij later deze maand op de 17de Guangzhou International Automobile Exhibition (die plaats vindt van 23 november t/m 1 december) haar eerste volledig elektrische auto zal presenteren; een model dat primair bestemd is voor de Chinese markt. Of dit met grote passie gebeurt, is twijfelachtig want diep in haar hart zou Lexus samen met moederbedrijf Toyota het liefst vasthouden aan haar beproefde hybride aandrijving. Maar dergelijke techniek wordt lang niet in alle landen gezien als volwaardig alternatief voor elektrische aandrijving. Ook stekker hybride oplossingen kunnen vaak rekenen op meer fiscaal voordeel. Maar een Duitse test bewijst dat dit onterecht is.

Onze oosterburen hebben namelijk de Lexus EX 300h een duel laten aangaan met de nieuwe, stekker hybride BMW 330e. De laatste bewijst het milieu op papier een veel grotere dienst, want in de folder is te lezen dat de stekker hybride 3-serie slechts 44 gram CO2/km uitstoot. Die lage waarde is te danken aan een benzineverbruik van slechts 1,9 liter per 100 km. Althans, dat beweerd BMW. Lexus kan daar met haar folderwaarden niet tegenop: de EX 300h stoot ondanks de hybride techniek 126 gram/km uit; een gevolg van het gemiddelde benzineverbruik van 5,3 liter per 100 km. Dat de Lexus op papier zoveel meer verbruikt dan de BMW, komt doordat de laatste theoretisch op een volle acculading 55 kilometer op elektriciteit zou moeten kunnen rijden. Bij het Japanse alternatief kan dat slechts gedurende enkele kilometers.

Helaas is de praktijk anders. Tijdens de test verbruikte de 330e liefst 274 procent meer benzine dan BMW opgeeft: 7,1 liter. De EX 300h weet zijn folderwaarden ook niet te halen, maar het verschil is veel geringer: 28 procent. Tijdens de test jaagde de Lexus er 6,8 liter benzine doorheen. Minder dan de stekker hybride BMW dus! Ook stoot de ES 300h dus in de praktijk minder CO2-uit: 161 versus 168 gram). En dit ondanks het feit dat de 330e met een volle accu werd getest. Dit impliceert dat de genoemde 7,1 liter benzineverbruik alleen te halen valt als men de BMW consequent oplaadt. In vergelijking met de ES 300h is dat verspilde moeite, want die komt zonder ‘stekkergedoe’ al tot een lager verbruik. Omdat zijn brandstoftank groter is (50 liter, versus 40 liter voor de 330e), is de actieradius ook forser: 730 kilometer versus 560 kilometer plus 55 elektrische kilometers.

Maakt dit de Lexus tot een betere auto dan de BMW? Nee, dat is te kort door de bocht. Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die bepalen of een auto ‘goed’ is. Zo is de 330e wezenlijk sneller dan de ES 300h. In Nederland zou het verschil in topsnelheid (230 versus 180 km/u) geen rol moeten spelen, maar de tijd die nodig is om vanuit stilstand de 100 km/u aan te kunnen tikken is dat natuurlijk wel: 5,9 versus 9,3 seconden. Dit illustreert dat de BMW ondanks de toevoeging van de 270 kilo zware stekker hybride techniek (waardoor hij zwaarder is dan de Lexus: 1.836 versus 1.741 kilo) een echte sport sedan is gebleven. Maar daar staat tegenover dat de ES 300h veel ruimer is. Achterin hebben passagiers een balzaal tot hun beschikking en er kan in de Lexus voor 454 liter aan bagage worden meegenomen. In de BMW moet de kofferklep al na 375 liter dicht.

Sommige mensen zullen de 330e (vanaf 53.697 euro) hierdoor ongeschikt vinden als gezinsauto, terwijl anderen met een grote boog om de weinig dynamisch rijdende (en ogende?), minimaal 52.995 euro kostende ES 300h zullen lopen. Maar daar is het in dit artikel niet om te doen. Lexus bewijst dat stekkerloze hybride techniek zo gek nog niet is. De ES 300h is misschien minder sexy dan de 330e, maar maakt zijn beloften beter waar. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan, en dat is niet alleen op BMW gerichte kritiek maar ook bestemd voor andere autofabrikanten die deze aandrijfvorm omarmen, dat stekker hybride modellen fop auto’s zijn. Overheid wereldwijd: verdient dit geen ander fiscaal beleid?

Reageren is niet mogelijk.