Praktisch en vermakelijk: test Ford Puma

0

Ford gaat het opnieuw proberen: scoren in het segment voor compacte SUV modellen; de autoklasse die momenteel aangevoerd wordt door de Renault Captur. De eerste poging met de EcoSport faalde jammerlijk. Eigen schuld, dikke bult want de kritische Europese autoconsument zat (en zit) niet te wachten op een primair voor armere landen als Brazilië en India ontwikkeld model. Facelifts bleken weggegooid geld als de achterdeur aan de verkeerde kant scharniert.

Het lijkt er op dat Ford zijn lesje geleerd heeft. De opvolger van de EcoSport, waarvoor de naam van het guitige coupémodelletje Puma is afgestoft, is namelijk uit heel ander hout gesneden, ofschoon beide auto’s de Fiesta als basis hebben. Toch kan je niet stellen dat Ford nu op veilig speelt. Ook het design van deze Puma zal niet iedereen kunnen bekoren. Of je wel of niet naar een aantrekkelijk gelijnde auto zit te kijken, is sterk afhankelijk van de hoek, de lichtval en de carrosseriekleur. Ford presenteerde de Puma in een sportief blauw (ST-Line) tenue en dat staat de compacte cross-over annex SUV goed. Maar Autointernationaal.nl is minder enthousiast over de rode kleur van de testauto. Afijn, smaken verschillen. En de eveneens onconventioneel vormgegeven eerste generatie Nissan Juke bewees dat de consument niet perse eenheidsworsten geserveerd wil krijgen.

De Puma is zoals gezegd gebaseerd op de Fiesta, maar feitelijk is hij een halve klasse groter. Zo is hij een forse 14,6 centimeter langer (4,185 meter; waarvan 9,5 centimeter in de tot 2,588 meter opgerekte wielbasis zit) en een flinke 7,1 centimeter breder (1,805 meter). De Puma is natuurlijk ook hoger dan de Fiesta (1,537 meter; een verschil van 5,4 centimeter) maar Ford heeft zich wat dit betreft nogal ingehouden. Het resultaat is een sportief en zondermeer vlot ogend model dat eerder in één adem genoemd zal worden met de Toyota C-HR dan met de 1,648 meter hoge Citroën C3 Aircross die eerder hoekig van vorm is. Ford heeft ook de spoorbreedte in vergelijking met de Fiesta aanzienlijk (5,8 centimeter) vergroot. Dat compenseert deels het hogere zwaartepunt van de Puma. Hierdoor was het voor Ford niet nodig om hem te voorzien van een stugge vering ten einde overmatig overhellen tegen te gaan. Het geboden compromis tussen dynamiek en comfort is prima, of beter gezegd: bovengemiddeld goed.

Wat dit betreft is de Puma een echte Ford. Modellen van dit merk bieden namelijk steevast een onderstel kwaliteit die superieur is aan de meeste concurrenten. Hoewel de Seat Arona misschien nog wat gretiger op stuurcommando’s reageert, kan gesteld worden dat Ford wat rij dynamiek betreft voor een nieuwe standaard in het segment voor compacte SUV modellen zorgt. Dat is natuurlijk heel goed nieuws, met name voor diegenen wiens hart niet sneller gaat kloppen van de rijeigenschappen van de bestaande modellen in de ‘Captur klasse’. Toch zal jij onderaan dit testverslag kunnen lezen dat de Puma niet gewaardeerd is met 4,5 of 5 sterren. Dat komt doordat er her en der wat puntjes op de i ontbreken. Zo is de besturing in standaard modus merkwaardig licht (gelukkig is er ook een Sport stand die dit euvel oplost), produceert de Puma nogal wat rol geluiden (al kan dat aan de 18 inch wielen van de testauto liggen), bieden de stoelen relatief weinig steun, zit er in het eerste gedeelte van de rempedaalslag geen gevoel, is het koppelingspedaal te bijterig en verloopt de door de starter / generator geleverde assistentie niet naadloos.

Betekent dit dat Ford de Puma te haastig op de markt brengt. Misschien. Het automerk zit in ieder geval dringend om een nieuwe verkoophit verlegen in Europa. Gelukkig valt er, ondanks dat de Puma zo zijn ruwe kantjes heeft, genoeg te genieten. Om te beginnen maakt Ford zijn beloftes ten aanzien van de 3 cilinder 1,0 liter EcoBoost motor met milde hybride techniek (krachtige prestaties, alerte reacties op gaspedaalcommando’s en een laag benzineverbruik) waar. Het systeemvermogen bedraagt 125 of 155 pk. De 11,5 kW sterke, geïntegreerde starter/generator (Belt Intergrated Starter Generator, BISG) heeft de plaats ingenomen van de klassieke dynamo, regelt de terugwinning van de energie die normaliter verloren gaat bij remmen of vertragen en slaat die op in een lithium/ion batterij. De BISG fungeert tevens als elektromotor om de 3 cilindermotor van 50 Nm extra trekkracht te voorzien. Ook levert hij de stroom voor de elektrische systemen in de auto.

Het intelligente, zelfregulerende mild hybride systeem analyseert volgens Ford voortdurend hoe de Puma gebruikt wordt om te bepalen wanneer en in welke mate de batterij moet worden opgeladen en wanneer de opgeslagen energie moet worden ingezet voor ‘koppelvervanging’ (de BISG fungeert dan als elektromotor). Daardoor wordt de benzinemotor ontlast, zodat deze minder benzine verbruikt. Indien de omstandigheden het toelaten, wordt er 1 cilinder uitgeschakeld. Al deze ingrepen leveren een brandstofbesparing op van tot wel 9 procent; een reductie waar ook het milieu van profiteert. De CO2-emissie van de 125 pk uitvoering bedraagt namelijk slechts 96 à 99 gram/km) en de 155 pk versie zit daar met 101 gram maar weinig boven.

De elektrische ondersteuning zorgt volgens Ford voor een soepelere rijervaring en snellere acceleraties (de 155 pk sterke Puma zit in 9 seconden op 100 km/u). Het beruchte turbogat wordt gecompenseerd door de koppelaanvulling van de BISG en tijdelijk 15 pk extra. Die kan de motor niet alleen in ongeveer 300 milliseconden herstarten (dat is even snel als 1 keer knipperen met de ogen), maar laat ook de Start/Stop technologie in een groter aantal scenario’s functioneren. Dat levert meer brandstofbesparing op, bijvoorbeeld als de Puma met de versnelling in neutraal uitrolt bij snelheden onder de 15 km/u en als een versnelling is ingeschakeld met het koppelingspedaal ingetrapt. Het schakelen en koppelen moet je dus zelf doen, maar dat is geen straf want de handbak van Ford (met 6 versnellingen) heeft een prima reputatie. Later dit jaar wordt de Puma overigens ook leverbaar met een 7-traps automaat met dubbele koppeling.

Er kon gereden worden met de ST-Line X versie. Die is standaard voorzien van een sport onderstel dat een stijvere achterwielvering, aangepaste dempers en 18 inch velgen omvat. De rijhoogte verschilt niet van de gewone Puma uitvoeringen. Dat is geen gemis, want de Ford ligt zelfverzekerd op de weg en voert alle commando’s van de bestuurder mooi vloeiend uit. De besturing is in standaard modus weliswaar (te) licht, maar wel direct zonder nerveus te zijn. De Puma weet zijn carrosserie goed onder controle te houden, al is de keerzijde een vrij stevige vering. Maar echt oncomfortabel wordt het nooit in deze Ford, ook omdat de motor prettig stil is.

Het interieur van de Puma is flink ruimer dan de cabine van de Fiesta en dat is een zegen, want in het laatste Ford model is er voor volwassenen achterin onvoldoende ruimte. In deze cross-over annex SUV kan iedereen een comfortabele zit plek vinden, al houdt de steun van het meubilair niet over. Het grootste verschil met de Fiesta bedraagt het volume van de kofferbak: daar past liefst 456 liter aan bagage in. Daarmee wordt zelfs de Focus afgetroefd. In zijn segment moet de Puma wat dit betreft alleen de eerder genoemde Citroën C3 Aircross voor laten gaan.

De kofferbak is mooi hoekig en praktisch van vorm. De uitvoeringen met milde hybride techniek (in Nederland standaard) worden bovendien geleverd met een zogeheten Megabox. Dat is een diepe, praktische ruimte waardoor gemakkelijk 2 golftassen rechtop zijn te vervoeren. De MegaBox heeft een inhoud van 80 liter en meet 752 x 763 x 305 mm (lengte x breedte x hoogte). Zo passen er voorwerpen in de bagageruimte met een hoogte tot ongeveer 115 cm, zoals planten. Met de klep gesloten kan de MegaBox worden gebruikt om bijvoorbeeld een vieze sportuitrusting of modderlaarzen uit het zicht te bewaren. De synthetische voering en de afvoerplug in de bodem maken de Ford MegaBox eenvoudig te reinigen met water.

Voor nog meer gebruiksgemak kan de vloer van de bagageruimte met één hand in hoogte worden versteld. In de laagste positie is de meeste ruimte beschikbaar, terwijl de Ford MegaBox onzichtbaar is. In de hoogste positie is de ruimte onder de vloer groter en ligt de laadvloer op het niveau van de neer geklapte tweede zit rij, waardoor er sprake is van een vlakke bodem. De vloer kan ook rechtop worden gezet tegen de rugleuning van de achterbank, zodat de volledige 456 liter bagageruimte beschikbaar is. Bij de meest luxueuze ST-Line X uitvoering is een simpele voetbeweging onder de achterbumper voldoende om de achterklep te openen. De vijfde deur is ook voorzien van een slimme, geïntegreerde hoedenplank, die meteen het antwoord is op de terugkerende vraag waar je de hoedenplank laat als je grote voorwerpen moet vervoeren. De hoedenplank beweegt mee met de achterklep, waardoor ook de steunen opzij overbodig zijn geworden en de gebruiker ongehinderd toegang heeft tot de bagageruimte. De flexibele hoedenplank vormt zich soepel over grote voorwerpen in de kofferbak.

Al met al is de Puma dus bovengemiddeld praktisch, maar de afwerking en het materiaal gebruik zijn niet onderscheidend. Of anders gezegd: plak de logo’s af en je zou zweren dat het dashboard uit een Hyundai afkomstig is. Waarbij het infomediasysteem niet het Zuid Koreaanse niveau weet te halen. De installatie van de Ford (met 8,0 inch display, navigatie functie en zowel Apple CarPlay als Android Auto) is weliswaar eenvoudig te bedienen maar reageert nogal langzaam op instructies. Doordat de Puma voor SUV begrippen nogal laag is, zit je niet echt hoog. In combinatie met de schuine A stijlen en de aflopende daklijn levert dit nogal forse dode hoeken op. De optionele achteruit rij camera is daarom zonder meer een aanrader.

De geteste ST-Line X uitvoering (30.150 euro in combinatie met de 125 pk krachtbron, of 31.650 euro als het 30 pk meer moet zijn) is standaard voorzien van een bodykit, een aan de onderzijde afgeplat stuurwiel, sportieve bekleding, aluminium panelen, zwarte hemelbekleding, sleutelloze toegang in combinatie met een startknop, een volledig digitaal 12,3 inch instrumentarium, privacyglas, automatische airconditioning, een regensensor, carboneffect sierpanelen en gedeeltelijk lederen bekleding met rode stiksels.

De genoemde achteruit rij camera maakt deel uit van het zogeheten Driver Assistance Pack. Dat omvat ook een grote hoeveelheid andere assistentiesystemen, waaronder BLIS, Intelligent Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Driver Impairment Monitor, Active Park Assist, parkeersensoren vóór), maar drijft de prijs met 755 euro op. Tenzij jij een snelle beslisser bent, want voor de ST-Line X uitvoering van de Puma is er tijdelijk gratis het First Edition pakket. Dat voegt niet alleen het Driver Assistance Pack toe, maar ook een Handsfree bedienbare achterklep.

 

80%
80%
Awesome

Conclusie

Na de ondermaatse EcoSport weet Ford nu wel te scoren in het segment van de compacte SUV modellen. Niet alleen met een veel vlotter carrosseriedesign (al zal niet iedereen de vissenkop ogen kunnen waarderen), maar ook omdat de Puma rijeigenschappen biedt die bovengemiddeld goed zijn. Veel autorijders met benzine in hun bloed zullen daar blij mee zijn. Moet de Captur als segmentleider zich nu zorgen maken? Niet perse want zijn interieur straalt duidelijk meer klasse uit. Ook de nieuwe Peugeot 2008 scoort wat dit betreft hoog. Als het om de interieurambiance gaat, blijft Ford dus een volger en dat is een gemiste kans. Vanuit praktisch oogpunt is er met de cabine van de Puma, op de matige overzichtelijkheid na, evenwel niks mis.

De milde hybride techniek zorgt voor goede prestaties in combinaties met sympathiek lage uitstootcijfers, zonder dat dit stekkerstress oplevert. Toch zullen veel autoconsumenten de tijd rijp achten voor een stekker hybride of volledig elektrische auto. Renault (Captur E-Tech Plug-in) en Peugeot (e-2008) kunnen die dit jaar al bieden, maar Ford vooralsnog niet. Daat staat een bovengemiddelde goede rij dynamiek tegenover. Maar als jij die eigenschap doorslaggevend vindt, kan er eigenlijk niks tegen een Fiesta op.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (67)
    5.9

Reageren is niet mogelijk.