Jaguar stopt tijdelijk met de productie van de I-Pace

0

Jaguar stopt tijdelijk met de productie van zijn volledig elektrische cross-over, de I-Pace, omdat er een tekort aan batterijen is.

De fabricage zal vanaf 17 februari worden gestaakt, waarna er een week lang geen exemplaren van de Jaguar I-Pace van de lopende band zullen rollen. De productieproblemen zouden worden veroorzaakt door LG Chem, dat niet snel genoeg de benodigde accu’s kan leveren.

Jaguar probeert al een tijdje om de hoeveelheid geleverde batterijen op te schroeven, om zulke productieproblemen in de toekomst te voorkomen. In 2018 werd een overeenkomst met Samsung gesloten om batterijen voor toekomstige elektrische auto’s te leveren, maar deze accu’s zitten niet in de I-Pace. Deze elektrische cross-over is inmiddels 18.000 keer verkocht, waarvan 12.000 exemplaren in Europa een eigenaar vonden. Dat is voor Jaguar vrij veel, al helemaal voor een elektrische auto. Het Britse automerk verkocht in heel Europa in 2019 namelijk slechts 76.826 personenwagens (inclusief sportauto’s en SUV modellen).

De pauzeweek zal Jaguar vermoedelijk geen grote problemen opleveren, maar de productiestop laat een breder probleem zien: naarmate meer bedrijven elektrische auto’s gaan maken, wordt het lastiger om hiervoor elektrische accu’s te bemachtigen. Mercedes-Benz zou recent zijn productiedoelen voor haar met de I-Pace vergelijkbare EQ C hebben gehalveerd wegens leveringproblemen met dezelfde batterijen van LG Chem.

In 2019 zei Tesla al te rekenen op een tekort aan nikkel en lithium; de grondstoffen die veel gebruikt worden bij het maken van elektrische batterijen voor auto’s, smartphones en andere elektrische apparaten. Acculeverancier LG Chem zou de levering daardoor niet op gang kunnen houden. Het corona virus lijkt in elk geval geen rol te spelen. Hoewel LG Chem een Aziatisch bedrijf is, vindt de accuproductie voor Jaguar en Mercedes-Benz plaats in Polen.

 

Reageren is niet mogelijk.