Mercedes-AMG ontwikkelt en produceert in hoog tempo beademingsapparatuur

0

Ook het Formule 1 team van Mercedes draagt een steentje bij aan de strijd tegen het corona virus. De stal van wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas had al aangekondigd dat het beademingstoestellen zou gaan produceren. Nu is bekend geworden dat de eerste exemplaren deze week overhandigd kunnen worden.

Formule 1 teams zijn in deze tijd van corona vrijwel ‘werkloos’, maar zij gebruiken hun technologische kennis en vaardigheden op een nuttige manier. Mercedes had een tijdje geleden al laten weten dat het duizenden beademingstoestellen zou bouwen voor corona patiënten en het productieproces in de fabriek in het Britse Brixworth verloopt voorspoedig. Deze week zal de Britse gezondheidszorg NHS de eerste exemplaren overhandigd krijgen.

“Sinds de aankondiging van het project hebben wij een berg aan aanvragen binnen gekregen van over de hele wereld. Het design zal door zoveel mogelijk bedrijven over de hele wereld worden gemaakt, zodat wij het zo snel mogelijk kunnen distribueren over heel de wereld”, stelt Andy Cowell, Managing Director van Mercedes-AMG High Performance Powertrains in het statement (foto).

In ongeveer 2 weken tijd werd het toestel ontwikkeld en geproduceerd in “Project Pitlane” oftewel de motorenafdeling van het Formule 1-team van Mercedes. Het gaat om aangepaste versies van CPAP beademingstoestellen, waarvan er in Brixworth 1.000 stuks per dag geproduceerd zouden kunnen worden. Mercedes zal de ontwerpplannen ook openbaar maken, zodat de corona pandemie nog intensiever kan worden bestreden. Het Continuous Pisitive Airway Pressure (CPAP) pompt lucht in de longen van de patiënt, die zo zelf niet meer naar lucht hoeft te happen.

Technici van de motorendivisie van Mercedes hebben samengewerkt met ingenieurs van de University College London en andere ziekenhuizen in de Britse hoofdstad om het ontwerp en de productie van de CPAP apparaten te verbeteren. Met dit toestel kunnen patiënten met ademhalingsproblemen makkelijker worden behandeld, waardoor ongeveer de helft van het aantal behandelde patiënten niet op de Intensive Care beland. Hoofdsponsor Petronas heeft al aangegeven dat het de apparaten ook gaat fabriceren voor gebruik in Maleisië.

Het CPAP apparaat dat mede ontwikkeld is door Mercedes is dermate effectief dat de Britse overheid al 10.000 exemplaren heeft besteld. Om aan die vraag te kunnen voldoen, heeft Mercedes haar motorendivisie in Brixworth nu volledig omgebouwd om de productie van het toestel op te kunnen schroeven. “Nadat de Britse overheid 10.000 apparaten had besteld, worden er momenteel tot wel 1.000 exemplaren per dag vervaardigd”, zo laat Mercedes in een verklaring weten. “40 machines die normaal worden gebruikt voor de productie van zuigers en turbo’s voor onze Formule 1 motoren, worden nu ingezet voor de vervaardiging van de CPAP apparaten. De volledige faciliteit in Brixworth is heringericht om aan de grote vraag te kunnen voldoen”.

 

Reageren is niet mogelijk.