Aston Martin V12 Speedster maakt pitstop in Nederland

0

Kroymans presenteert in Hilversum de primeurs van Aston Martin die anders op de autosalon van Genève te zien zouden zijn geweest. Het gaat om de Vantage Roadster, de V12 Speedster en de DBX. Die staan van 14 tot en met 20 april te pronken in de Kroymans showroom in Hilversum. De nieuwe modellen van Aston Martin kunnen alleen op afspraak bezichtigd worden.

De Aston Martin Vantage debuteerde als Coupé in 2018 en nu wordt de Roadster aan het palet toegevoegd. Nu het voorjaar is aangebroken, is de presentatietiming van de open variant perfect. De Vantage Roadster beschikt over de bekende, dubbel geblazen 510 pk / 685 Nm sterke 4,0 liter 8 cilinder motor die is gekoppeld aan een 8-traps automaat van ZF. Deze Aston Martin sprint in 3,7 seconden naar 100 km/u en pas bij 306 km/u is het uit met de pret.


Van de V12 Speedster worden door Aston Martin slechts 88 exemplaren gebouwd. Allemaal met de hand door de eigen zogeheten bespoke afdeling. De heren en dames van ‘Q by Aston Martin’ hebben gekozen voor een lichtgewicht bouwwijze met vooral veel koolstofvezel voor de carrosserie van de open 2-zitter. Zijn dubbel geblazen 5,2 liter V12 motor levert 700 pk en 753 Nm. Daarmee haalt de V12 Speedster een topsnelheid van 298 km/u en sprint hij in 3,5 seconden naar 100 km/u.

Inmiddels zijn er bij Aston Martin dealer Cito Motors in Eindhoven al een aantal bestellingen voor de V12 Speedster geplaatst, ondanks dat de open 2-zitter tot nu toe alleen digitaal te zien was. De Nederlandse prijs bedraagt afgerond 1,25 miljoen euro. De betreffende klanten krijgen hun exemplaar begin 2021 geleverd. Eerder werden vanuit diens showroom al 7 stuks van de zeer exclusieve Vanquish Zagato (zie tweede en derde foto). Ook zijn er door Cito Motors al enkele orders genoteerd voor de Valkyrie.

De V12 Speedster staat op het platform van de V8 Vantage, maar heeft een compleet ander koetswerk waarbij bijvoorbeeld een voorruit ontbreekt. Het design van de open 2-zitter is geïnspireerd op de DBR1 raceauto die in 1959 de 24 Uur van Le Mans en de 1.000 kilometer van de Nürburgring wist te winnen. Ook lijnen van de Centenary CC100 Concept zijn terug te vinden in de V12 Speedster. Hij wordt omschreven als “een echte rijders auto die de rijke racehistorie en designverwantschap met de vliegtuigindustrie accentueert”.

Hoop in bange dagen voor het in financieel zwaar weer verkerende Aston Martin is de DBX. De eerste SUV van het merk moet het merk weer uit het moeras trekken. Gelukkig zijn de eerste verkoopresultaten van de 259.000 euro kostende DBX bemoedigend. Onder de kap zit dezelfde motor als bij de Vantage, maar dan met 550 pk. Het maximum koppel bedraagt 700 Nm.

Daarmee kan deze Aston Martin in 4,5 seconden naar 100 km/u versnellen en noteert hij een topsnelheid van 291 km/u. In een later stadium volgen andere varianten van de DBX, waaronder een verlengde 7-persoons uitvoering, een V12 versie met AMR badge en een stekker hybride variant die de eigen 3,0 liter V6 motor als basisunit heeft. Geïnteresseerden kunnen via astonmartin@kroymans.nl een afspraak maken bij Kroymans.

Reageren is niet mogelijk.