Lotus viert 20ste verjaardag Exige met de 20th Anniversary editie

0

Lotus brengt voor de zoveelste keer een speciale editie uit van haar radicale Exige: de 20th Anniversary uitvoering. Dit actiemodel is een hommage aan de originele S1 versie uit 2000. Het eerbetoon vindt plaats met historisch verantwoorde carrosseriekleuren en een uitgebreidere uitrusting.

Aan de van Toyota afkomstige 3,5 liter grote compressor V6, die centraal achterin geplaatst is, veranderde Lotus niets. De 20th Anniversary uitvoering is wat dit betreft dus een ‘gewone’ Exige Sport 410. Het getal in deze typeaanduiding is een verwijzing naar de ‘horsepower’ (410; het Britse aantal paardenkrachten). Volgens het meetsysteem op het vaste land van Europa gaat het om 416 pk. Daarnaast is de V6 motor goed voor 420 Nm. Daarmee kan deze Engelse feestneus in 3,4 tellen naar 100 km/u sprinten.

Visueel knipoogt de De 20th Anniversary uitvoering zoals gezegd naar de originele Lotus Exige uit het jaar 2000. Dit betekent dat het dak en de koelopeningen aan de zijkant in de kleur van de carrosserie zijn uitgevoerd. Dat geldt ook voor de complete achtervleugel. Op de ‘haaienvinnen’ voor de wielkasten achter zien we een zwarte beschermfolie tegen steenslag. De speciale Lotus gaat niet alleen geleverd worden in 3 retro koetswerkkleuren (Chrome Orange, Laser Blue en Calypso Red), maar is er ook in het geel, zwart en zilvergrijs.

In het interieur worden de Alcantara kleurcombinaties van 20 jaar geleden overgenomen. Op het dashboard en op de achterkant van de zetels zit een speciale ’20th Anniversary’ badge. Dat embleem keert overigens ook terug op de voorste wielkasten en de achterbumper. De stiksels op de stoelen zijn eveneens een knipoog naar de eerste editie van de Exige.

De standaarduitrusting van de Lotus Exige Sport 410 wordt in het kader van het jubileum aangevuld met instelbare Nitron dempers, een DAB+ digitale radio met Bluetooth connectiviteit, cruisecontrole, extra lichtgewicht aluminium velgen en een stuur dat bekleed is met Alcantara. De ‘motorkap’ en de achterklep zijn volledig uit koolstofvezel vervaardigd.

De jubileumeditie kan net zo goed als actiemodel worden bestempeld, want de Britten brengen om de haverklap speciale uitvoeringen op de markt van modellen die leeftijdstechnisch al lang over de uiterste verkoopdatum heen zijn. De Exige Sport 410 werd zelf in 2018 aan het gamma toegevoegd. De modelreeks (zie onderstaande foto) startte zijn carrière 18 jaar daarvoor als dichte en extremere variant van de Lotus Elise.

Lotus vraagt 83.613 euro exclusief belastingen voor de Exige Sport 410 20th Anniversary Edition. Dat klinkt als een bescheiden bedrag, maar als vadertje Staat is langs geweest, staat er bij de reguliere Exige Sport 410 al 150.000 euro op het prijskaartje. De eerste exemplaren van de jubileumeditie worden later dit jaar afgeleverd. Lotus laat niet weten of er een productielimiet voor deze versie geldt.

 

Reageren is niet mogelijk.