McLaren krijgt uitstel van executie

0

McLaren heeft met de National Bank of Bahrain (NBB) overeenstemming bereikt over een lening van omgerekend 164 miljoen euro. Met het verstrekte bedrag krijgt het Engelse bedrijf dat 2 divisies omvat (een Formule-1 team en een sportwagenfabriek) even lucht. De financiële problemen zijn tijdelijk niet acuut meer, maar daarmee nog niet opgelost.

Het water stond McLaren aan de lippen. Door de corona crisis is de start van het Formule 1 raceseizoen uitgesteld tot begin juli en klapte de verkoop van de sportwagens, waarvan er op jaarbasis zo’n 4.500 stuks over de toonbank gaan, in elkaar. Om niet kopje onder te gaan, nam McLaren eerder al afscheid van 1.200 werknemers en vroeg het bij de Britse overheid om financiële steun. Die werd echter afgewezen. Een faillissement dreigde, ook omdat het niet lukte om in ruil voor onderpand een nieuwe lening te krijgen.

De Nationale Bank van Bahrein helpt McLaren nu voorlopig uit de brand met 164 miljoen euro. De geldschieter behoort echter tot een investeringsfonds, Mumtalakat Holding Company genaamd, dat tevens aandeelhouder is, dus die heeft er belang bij dat het Engelse bedrijf niet kopje onder gaat. Maar McLaren kan weer eventjes vooruit. En opgelucht adem halen tijdens de eerste Formule 1 race begin juli.

Toch zal er op termijn extra geld nodig zijn. Die honderden miljoenen euro’s moet McLaren nu bij elkaar gaan sprokkelen. Bovendien met de lening van de Nationale Bank van Bahrein natuurlijk terugbetaald worden. Maar de druk is bij McLaren nu wel even van de ketel. De rechtszaak over het wel of niet in onderpand mogen geven van bepaalde eigendommen, waarover Autointernationaal.nl eerder berichtte, gaat overigens gewoon door.

Reageren is niet mogelijk.