Renault en Nissan beschuldigd van sjoemelen

0

Een Brits advocatenkantoor beschuldigt Renault en Nissan er van dat er in meer dan 1,4 miljoen auto’s van beide autofabrikanten sjoemel software zit. Daarbij zou het niet alleen om dieselauto’s gaan (1,3 miljoen exemplaren), maar ook 100.000 exemplaren met een benzinemotor; allemaal geregistreerd in Groot-Brittannië.

De advocaten van het kantoor Harcus Parker hebben beide autofabrikanten hiervoor voor de rechter gesleept. “Voor het eerst zien wij dat er ook gesjoemeld is met benzinemotoren”, aldus partner Damon Parker. Hij wil bereiken dat de kopers van onder meer de Nissan Qashqai, de best verkochte SUV in het Verenigd Koninkrijk, ieder 5.000 pond oftewel 5.700 euro aan schadevergoeding ontvangen. Eerder rapporteerden Duitse automedia ook al over excessieve uitstoot waarden van modellen van met name Renault.

Parker zegt te beschikken over documenten waaruit blijkt dat het ministerie voor transport al in 2017 vaststelde dat er bij de betrokken modellen van Nissan en Renault inderdaad gerommeld is met de emissiewaarden. Die documenten zijn na een justitieel verzoek in de openbaarheid gekomen. Het ministerie zou Nissan hebben gevraagd om de software aan te passen, maar dat is volgens Parker nooit gebeurd: “De praktijk is dat deze auto’s, net als veel modellen van Volkswagen en Mercedes, weten wanneer zij op de testbank staan en zich dan van hun beste kant laten zien”.

Om welke dieselmotoren het precies gaat, meldt Harcus Parker niet. Bij de benzine-units gaat het om de 1,2 liter krachtbron die onder andere in de Nissan Qashqai werd geleverd. Die motor wordt er (ook) van verdacht veel meer uit te stoten dan uit de officiële meting blijkt. De 1,2 liter unit werd eveneens geleverd in de vorige generatie Juke en in diverse Renault modellen. Uit tests van het Britse Department of Transport in 2017 zou gebleken zijn gekomen dat de motor ruimschoots de stikstofnorm overschrijdt. De opdracht aan Nissan om aanpassingen te verrichten is nooit uitgevoerd.

Nissan en Renault laten in een reactie weten dat er wat hun betreft geen snars van de aanklacht klopt. “Alle auto’s van Groupe Renault zijn altijd goedgekeurd in overeenstemming met de wetten die gelden in de landen waar ze zijn verkocht. Er zijn geen ‘sjoemel systemen’ in aanwezig”, aldus Renault. “Nissan weerlegt deze beweringen ten stelligste. Nissan maakt en maakte nooit gebruik van sjoemel systemen en alle auto’s van Nissan voldoen volledig aan de geldende emissiewetgeving”, zo vult de Japanse fabrikant aan.

Reageren is niet mogelijk.