SsangYong moet op zoek naar een nieuwe eigenaar

0

Het Zuid-Koreaanse automerk SsangYong staat aan de rand van de afgrond. Theoretisch moet haar Indiase moederbedrijf Mahindra redding bieden, maar die heeft na jarenlange verliezen een punthoofd gekregen van haar dochter. Die wil daarom van SsangYong af. Mahindra laat weten dat elke huwelijkskandidaat welkom is.

Mahindra bezit 75 procent van de aandelen van SsangYong en redde het automerk in 2010 van de ondergang. Aanvankelijk leek het de goede kant op te gaan omdat de in 2015 gepresenteerde Tivoli goed aansloeg. Maar sindsdien heeft SsangYong geen hits meer gescoord. De nieuwe Korando weet zich niet in positieve zin van zijn landgenoten Hyundai Tucson en Kia Sportage te onderscheiden. En inmiddels heeft de Tivoli in zijn segment concurrentie gekregen van de Kona en de Stonic.

Door de corona crisis is het bij Mahindra zelf alle hens aan denk omdat de Indiase automarkt compleet in elkaar is geklapt. Een extra tegenvaller is dat de Roxor terreinwagen niet meer in de Verenigde Staten verkocht mag worden vanwege een te grote optische gelijkenis met de Jeep Wrangler. Dat is wat vergezocht, maar de Amerikaans rechters waren duidelijk op de hand van Fiat Chrysler Automobiles en daar heeft Mahindra mee te dealen.

Mahindra moet daarom stevig herstructureren, kosten schrappen en prioriteiten stellen bij haar uitgaven. Daardoor zag SsangYong in april al een broodnodig investeringsplan in de prullenbak belanden. Nu de bedrijfseconomische situatie verder verslechterd is, houdt Mahindra al haar divisies die verlieslatend zijn onder de loep. Als die niet makkelijk weer winstgevend zijn te krijgen, dan krijgen zij een badge met de tekst ‘te koop’ opgespeld.

Het is evenwel twijfelachtig of Mahindra er in slaagt om een koper de vinden voor SsangYong. De marktsituatie voor dit automerk is tamelijk hopeloos omdat in eigen land de combinatie Hyundai – Kia zeer dominant is. Indien er zich geen overnamekandidaat zich meldt, dan zullen de activiteiten worden stopgezet, zo laat Mahindra vanuit India weten.

Reageren is niet mogelijk.