Audi presenteert de nieuwe S3 Sportback en S3 Limousine

0

20 jaar geleden gaf Audi met de S3 naar eigen zeggen het startschot voor het sportieve premium compact segment. De nieuwe editie, leverbaar als Sportback en Limousine, zet deze dynamische traditie voort. Hun 2.0 TFSI motor met een vermogen van 310 pk en een koppel van 400 Nm maakt een acceleratie in 4,8 seconden mogelijk (naar 100 km/u). Ook intelligente Quattro vierwielaandrijving, de 7-traps S-tronic automaat en het sportonderstel dragen volgens Audi bij aan rijplezier van topklasse.

De nieuwe S3 modellen zijn direct herkenbaar aan hun grote singleframe grille met ruitpatroon, de grote luchtinlaten en de buitenspiegels in aluminium look. Optioneel zijn Matrix LED koplampen met specifieke dagverlichting leverbaar. Ook de achterzijde heeft typische ‘S’ kenmerken zoals 4 uitlaatpijpen en een grote diffusor. De S3 Sportback is 4,34 meter lang en de Limousine 4,50 meter. Beide zijn 1,82 meter breed en 1,43 meter hoog. Dankzij de wielbasis van 2,64 meter is het interieur ruim genoeg voor menig gezin. Nog een praktisch puntje: de S3 heeft een bagageruimte met een inhoud die kan variëren van 325 tot 1.145 liter (in de kofferbak van de Limousine past 370 liter aan koffers).

De 2.0 TFSI motor beschikt over Audi Valve Lift System (AVS), dat de mate van opening van de inlaatkleppen reguleert. Ook het slimme warmtemanagement draagt bij aan optimale efficiency. Beide S3 varianten hebben een topsnelheid die begrensd is op 250 km/u. Via Audi Drive Select kan de bestuurder voor een extra intense motorsound kiezen. Het Quattro systeem heeft een meervoudige plaatkoppeling vlak voor de achteras. Hierdoor is een volledig variabele aandrijfkrachtverdeling mogelijk. Dynamiek en stabiliteit gaan volgens Audi zo hand in hand. Het nieuwe Modular Dynamic Handling Control System moet zorgen voor een optimale samenwerking van het Quattro systeem, het ESC en het (optionele) Damper Control.

Het nieuwe S3 modelduo beschikt over een met 15 millimeter verlaagd ‘S’ sportonderstel. Indien het in de vorige alinea genoemde Damper Control wordt aangevinkt op de optielijst, kunnen de schokdempers zich dankzij een gestuurde oliestroom in fracties van seconden aanpassen aan de actuele rij omstandigheden, de conditie van het wegdek en de wensen van de bestuurder. Ook dragen ze bij aan een breder comfort/dynamiek bereik. Het remsysteem met elektrische Brake Booster en 4 inwendig geventileerde remschijven zorgt volgens Audi voor krachtige vertraging. De nieuwe S3  heeft standaard 18 inch lichtmetalen velgen (19 inch is optioneel).

Aandachtstrekker in het interieur zijn de compacte S-tronic selector, afwerkingsaccenten van aluminium of carbon en de in één unit ondergebrachte ventilatieopeningen. Een digitaal instrumentenpaneel is standaard. Optioneel is de Audi Virtual Cockpit of de Plus versie daarvan leverbaar. Een centraal geplaatst  aanraak display dat ‘geschreven’ letters herkent en akoestische feedback geeft, is standaard. Stembediening en voorruitprojectie zijn optioneel. De bekleding van de sportstoelen is grotendeels gemaakt van gerecyclede PET flessen, geaccentueerd door contrasterende stiksels. Voor een interieursfeer naar wens is er het Ambient Lighting pakket.

Volgens Audi is het MMI bedieningsconcept van de S3 zeer krachtig. Het Modular Infotainment Platform van de derde generatie staat hierbij aan de basis. Dit is 10 keer krachtiger dan het vorige systeem en het voert online opdrachten uit met LTE Advanced snelheid. Uiteraard is een wifi hotspot aanwezig. De route geleiding is volgens Audi precies en flexibel doordat het navigatiesysteem gebruik maakt van verkeersvoorspellingen, hoge resolutie satellietbeelden van Google Earth en informatie over verkeersstromen. De S3 kan tot 6 rijders profielen met onder meer voorkeuren voor navigatie, infotainment en klimaatbeheersing opslaan.

Bij de Audi Connect Online diensten zijn ook Car-to-X-services opgenomen. Deze maken het bijvoorbeeld mogelijk om een vrije parkeerplaats te vinden of om de juiste snelheid aan te houden om te profiteren van een groene golf. Smartphones zijn te verbinden via de MyAudi app, via Apple CarPlay en Android Auto en de Audi phonebox. De phonebox koppelt de smartphone bovendien aan de antenne van de auto en maakt draadloos opladen mogelijk. Dankzij de Audi Connect Key kunnen Android telefoons als autosleutel fungeren (open, sluiten, starten). Optioneel is een Bang & Olufsen premium geluidsinstallatie.

De nieuwe S3 beschikt standaard over assistentiesystemen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van ongevallen, zoals Audi Pre Sense front, de uitwijkassistent en Lane Departure Warning. Ook optionele systemen als Lane Change en Cross Traffic waarschuwingen helpen daarbij, evenals de parkeerassistenten. Adaptive Drive Assist in combinatie met adaptieve cruise controle houdt de S3 tussen de wegmarkeringen en zorgt voor een veilige afstand tot voorliggers. De efficiency assistent helpt bij het aanhouden van een zuinige rijstijl.

De nieuwe Audi S3 Sportback en S3 Limousine worden vanaf oktober aanstaande op de Nederlandse markt verwacht. De exacte specificaties en de prijzen worden kort voor de marktintroductie bekend gemaakt.

Reageren is niet mogelijk.