Mini Vision Urbanaut is autonoom rijdend busje

0

Op dinsdag 17 november komt Mini met nieuws, maar de Vision Urbanaut die dan gepresenteerd zal worden, is inmiddels te bewonderen op Instagram.

De Mini Vision Urbanaut is een autonoom rijdend busje met een elektrische aandrijflijn. Op sociale media kanalen is de conceptstudie nu reeds te bewonderen. Autointernationaal.nl is niet meteen onder de indruk. Misschien komt dat omdat deze website Mini graag wil blijven associëren met compacte sportieve auto’s die voor een bovengemiddelde hoeveelheid rij plezier zorgen als men zelf achter het stuur kruipt. Niet met een soort MPV die zelfstandig van A naar B kan rijden.

Als jij de gelekte beelden goed bekijkt, dan zal je zien dat die Mini Urbanaut nog steeds over een stuur beschikt. De inrichting van het interieur is dat van een zelf rijdende auto. De aandrijflijn zou die van de elektrische 3-deurs versie kunnen zijn, maar dat is speculatie. Feit is dat Mini voor de periode tot 2023 andere plannen heeft: in ontwikkeling is een kleinere Hatch, een forsere Countryman en als tussenmaat een nieuwe cross-over. De eerste en de laatste worden alleen leverbaar in een elektrische uitvoering, terwijl voor het grootste model à la de auto’s van moederbedrijf BMW meerdere aandrijflijnen zijn gepland (benzine, diesel, stekker hybride en volledig emissievrij).

Maar als Mini ook in 2024 of de jaren daarna nieuwe producten wil kunnen aanbieden, dan moet zij daar nu aan gaan schetsen. De Urbanaut zou zo’n model voor de tweede decennium helft kunnen zijn. Met name in China worden de geesten momenteel rijp gemaakt voor robottaxi’s en andere vervoermiddelen zonder bestuurder. Het Aziatische land denkt in technologische zin op dit gebied leidend te kunnen worden, net zoals zij dat nu reeds bij elektrische auto’s meent te zijn. Mini speelt op die ontwikkeling en ambitie in met deze conceptstudie. Meer details volgen op dinsdag 17 november, wanneer de BMW dochter de Vision Urbanaut officieel voorstelt oftewel haar toekomstvisie op mobiliteit en de rol van de auto daarin met de buitenwereld deelt.

De ontwerpers achter de Vision Urbanaut spreken in ieder geval nu al in veelbelovende woorden over de conceptstudie. Zo wordt “de auto er opnieuw mee gedefinieerd”. Het is verder een “plaats om je in terug te trekken” en Mini stelt zichzelf de vraag “wat je aan deze ruimte hebt als de auto niet beweegt”. Allemaal verwijzingen naar een interieur als huiskamer (inclusief zithoek); goed passend bij de hier getoonde afbeeldingen.

 

Reageren is niet mogelijk.