Prijs vergelijking Aiways U5

0

De Chinese elektrische cross-over Aiways U5 is nu ook in Nederland te koop. De instapprijs is 39.950 euro. De U5 kan online of rechtstreeks bij het Experience Center in Kudelstaart besteld worden, zo meldt het bedrijf. Het aftersales netwerk wordt op een later moment bekend gemaakt.

De Aiways U5 volgt in de voetsporen van de MG ZS EV. Die heeft de paden geëffend voor Chinese elektrische auto’s. De MG ZS EV zie je al regelmatig rijden in Nederland en hetzelfde geldt (in mindere mate) voor de Polestar 2. Voor de Lynk & Co 01 zijn de orderboeken inmiddels ook geopend in Nederland. Nu maakt de volgende ‘made in China’ elektrische auto bij ons zijn opwachting: de Aiways U5.

Qua formaat is de Aiways een slag groter dan de eerdergenoemde MG ZS EV. De afmetingen van de U5 gaan meer in de richting van de BMW iX3 die eveneens vanuit China wordt aangevoerd. De Aiways beschikt over een 63 kWh accupakket. Volgens de WLTP meetnorm kan de U5 daarmee 400 à 410 km ver komen (afhankelijk van de wielmaat). Met een snelle lader kan de capaciteit van het accupakket binnen een half uur van 30 procent naar 80 procent worden gebracht. Met een wisselstroomlader gaat hij in 8 uur van 20 procent naar 100 procent. De elektromotor is 204 pk sterk.

AiwaysCitroënHyundaiKia
U5C4KonaNiro
Standaardë Feel EditionElectric 39 kWh Fashione 64 kWh Comfort
39.950 euro39.590 euro39.580 euro38.995 euro
NissanOpelSkodaVolkswagen
LeafMokkaEnyaqID.3
40 kWh Teknae UltimateiV 60Business
40.540 euro40.599 euro39.990 euro41.490 euro

De standaarduitvoering van de U5 kost zoals gezegd 39.950. Voor de Premium versie rekent Aiways 43.850 euro. De debuutexemplaren zijn showroommodellen met een prijskaartje van 41.850 euro. Die zijn nog dit jaar leverbaar, hetgeen betekent dat zakelijk rijders daarmee nog kan profiteren van 8 procent bijtelling. Het gaat hier dus om demo’s met maximaal 4.000 km op de klok. De Nederlandse distributeur Henk Kassens heeft er 230 stuks van beschikbaar. De showroom exemplaren van de U5 beschikken over grotere 19 inch lichtmetalen velgen en kunstleren bekleding, maar niet over een panoramadak. Over de herkomst van deze oplage zegt Kassens: “Het gaat om auto’s die waren bedoeld voor verhuurbedrijf Hertz. Dat had een grote deal met Aiways en wilde de auto’s inzetten op Corsica. Het corona virus gooide echter roet in het eten, dus komen deze auto’s nu naar Nederland”. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de zakelijke rijder, want dit jaar is alleen de ‘Showroom’ versie leverbaar. Hoewel de auto’s volgens Kassens nog niet in het buitenland op kenteken hebben gestaan, zitten er wel exemplaren tussen die al flink wat kilometers op de klok hebben. Het gaat dan om maximaal 4.000 km. Kopers van zo’n exemplaar krijgen uiteraard korting: de prijs van 41.850 wordt met een euro verlaagd voor iedere kilometer boven de 100 km. De fiscale waarde, die als uitgangspunt dient voor de bijtelling, blijft uiteraard wel gelijk. Op dit moment staan er 100 stuks van de U5 in Showroom uitvoering klaar bij Aiways. De voorraad wordt echter nog aangevuld, want volgende week verwacht Kassens nog eens 30 exemplaren. Voor de Showroom versie zijn er meer kleuropties, namelijk Azur Blue en Carmin Red.

AiwaysDSKiaPeugeot
U53 CrossbackSoul2008
PremiumE-Tense So Chice 64 kWh Executivee Allure
43.850 euro43.190 euro44.395 euro43.430 euro

Standaard is de U5 uitgerust met LED verlichting, automatische airconditioning met 2 temperatuurzones, verwarmde buitenspiegels, een 12,3 inch infotainment scherm, elektrisch verstelbare stoelen, de nodige rij assistentiesystemen en Keyless Entry. De keuze qua carrosseriekleuren is beperkt tot wit en aubergine. Klanten die voor de Premium uitvoering gaan, kunnen rekenen op een U5 die is voorzien van onder meer een panoramadak, grotere (19 inch) velgen, een achterklep die handsfree met een voetsensor te openen is, lederen bekleding, stoelverwarming en een draadloze oplaadfunctie voor de telefoon. Zij kunnen ook voor een andere carrosseriekleur kiezen, namelijk blauw.

Naast Kudelstaart (waar de Chinese nieuwkomer kan worden bekeken, gereden en besteld) komt er ook een distributiepunt in Breukelen. De Aiways U5 is flink aan de maat. Met een lengte van 4,68 is hij bijvoorbeeld langer dan de eveneens elektrische Skoda Enyaq iV. De U5 is 1,87 meter breed en 1,70 meter hoog, bij een wielbasis van 2,80 meter. De Aiways heeft een bagageruimte van 432 liter. De kofferbak capaciteit kan worden vergroot tot 1.555 liter als de achterbank leuning plat wordt gelegd.

 

Duitsland

Nederland is na Duitsland het tweede Europese land waar de Aiways in de verkoop gaat. Bij onze oosterburen vindt de distributie plaats via een  elektronica winkelketen, genaamd Euronics. Dat is een zusterbedrijf van het Nederlandse Elektroworld. De U5 maakte zijn debuut in Europa bij een verhuurbedrijf op het Franse eiland Corsica, maar Aiways denkt nu klaar te zijn voor het grote werk. Inmiddels is een tiental auto’s aan Duitse klanten afgeleverd. De afhandeling gebeurt volledig online via geselecteerde vestigingen van Euronics, een keten van bijna 1.400 onafhankelijke elektronicawinkeliers die voor Aiways optreedt als partner en aanspreekpunt. De winkelier kan daarbij ook de proefrit verzorgen. Daarvoor zijn al meer dan 1.200 aanvragen binnen.

 

China

De Europese marktintroductie van Aiways volgt relatief snel na de Chinese productiestart. Die vond ik december 2019 plaats. Met hulp van de Chinese overheid is er 1,7 miljard euro geïnvesteerd in een splinternieuwe, grotendeels geautomatiseerde fabriek in de Zuid-Chinese stad Shangrao. Daar kunnen op jaarbasis 150.000 auto’s gebouwd worden. De eerste 2 letters van de merknaam Aiways staan voor ‘Artificial Intelligence’. De letterlijke vertaling is dus “kunstmatige intelligentie onderweg”. Volgens Aiways voldoet de U5 aan de Europese veiligheidsnormen.

 

Service

Kassens heeft voor de distributie van de Aiways U5 een onderneming in Breukelen opgericht. Het is de bedoeling dat de auto’s op de terminal van Koopman in Amsterdam gelost worden. De klant kan de U5 op internet bestellen of in Kudelstaart in het zogeheten Experience Center. Met instructies wordt de Aiways vervolgens thuis afgeleverd. Voor onderhoud gaat Kassens samenwerken met een keten als Profile, Kwikfit of Bosch Car Service. De naam van de partner wordt binnen 2 weken bekend gemaakt. Er is sprake van een landelijke dekking van onderhoudslocaties. Daarnaast komen er bij de partner 5 showrooms waar een proefrit gemaakt kan worden waar de U5 besteld kan worden.

 

Reageren is niet mogelijk.