Wordt de Volkswagen ID.4 de best verkochte auto van 2021?

0

Je kan er een weddenschappen voor afsluiten: wordt de Volkswagen ID.4 een bestseller? Is er een kans dat hij in 2021 zelfs de toppositie in de verkoopstatistieken weet te bemachtigen? 

De ID.3 komt dit jaar wellicht te laat voor Volkswagen om in ons land uit te kunnen groeien tot de best verkochte elektrische auto van 2020, al doet de importeur enorm zijn best om nog enorm veel exemplaren de markt in te pompen. Maar in 2021 is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Nog dit jaar arriveren de eerste exemplaren van de ID.4 1st en de 1st Max bij de klanten. In eerste instantie alleen achterwiel aangedreven uitvoeringen, maar daarna volgen 4Motion varianten. Zijn platform deelt de ID.4 met de ID.3 en ook van binnen zijn beide Volkswagen bijna exact hetzelfde.

Alleen de maatvoering verschilt. De ID.4 is met 4,56 meter lang een stuk groter (32 centimeter) dan de ID.3. Maar zij hebben achterin dezelfde motor zitten; een exemplaar van 204 pk. Wel beschikt de ID.4 over een groter accupakket, namelijk een exemplaar van 77 kWh tegenover 58 kWh in de ID.3. Dat zorgt voor een groter bereik van ongeveer 500 km tegen 424 km voor de ID.3. De snel laadsnelheid stijgt van 100 kW naar 125 kW. Er is in de ID.4 slechts iets meer binnenruimte dan in de ID.3 omdat de wielbasis op de 2 modellen gelijk is. Wel beschikt de ID..4 over een aanzienlijk grotere bagageruimte.

De Tesla Model Y, de Volvo XC40 Recharge P8 en de Ford Mustang Mach-E worden genoemd als de belangrijkste concurrenten. Volkswagen heeft zelf verklaard dat het doel is om tegen het einde van 2025 een half miljoen exemplaren van de ID.4 op jaarbasis te produceren, met China als grootste markt vóór Europa en de Verenigde Staten. Een dergelijk aantal wordt met de ID.3 niet gehaald omdat die primair voor Europa is ontwikkeld. Dat elektrische Volkswagen model is goedkoper dan de ID.4, maar heeft als handicap geen sexy cross-over te zijn. Ook zijn bagageruimteformaat zal menig huishouden te klein zijn.

In Noorwegen, waar Volkswagen denkt in 2021 minimaal 80 procent van haar verkopen met elektrische modellen (ID.3 en ID.4) te realiseren (dochter Audi zit dankzij de e-Tron nu reeds op meer dan 90 procent), leren de eerste verkoopervaringen met zowel de ID.3 als de ID.4 dat ongeveer de helft van de klanten de afgelopen 5 jaar geen Volkswagen heeft gehad. Veel kopers schaffen voor het eerst een elektrische aan.

Maar waar een lach is, daar is ook een traan. Zo stopt Volkswagen in Noorwegen met de verkoop van een model die niet in stekker hybride uitvoering leverbaar is en ook niet zal worden: de Tiguan Allspace. De nieuwe Golf Variant zal überhaupt niet in het Noorse verkoopgamma van Volkswagen worden opgenomen. De importeur denkt dat volgend jaar 80 procent van de Golf verkopen door de eHybrid en GTE uitvoeringen gegenereerd gaan worden.

In Nederland loopt het zo’n vaart niet, al ziet onze importeur onvoldoende klandizie voor de Golf GTD. Dat de ID.4 wel eens populairder zou kunnen worden dan de ID.3, heeft zoals gezegd te maken met zijn gewildere carrosserievorm en meer gezinsvriendelijke kofferbak formaat. Maar er is meer: de ID.4 bevindt zich in het hart van de zakelijke automarkt. Hij zal een veel bredere groep leaserijders aanspreken. Mensen die afgelopen jaar massaal voor een Tesla Model 3 hebben gekozen. Nu thuiswerken ‘here to stay’ is, zullen werknemers die relatief weinig kilometers voor de zaak rijden, als eerste hun privilege van een leasewagen kwijtraken. En dat zijn eerder personeelsleden die voor de corona crisis in aanmerking zouden zijn gekomen voor een ID.3 dan diegenen met een budget waarin de ID.4 past.

Reageren is niet mogelijk.