DAB+ wordt verplicht in nieuwe auto’s

0

Vanaf maandag 21 december moeten alle auto’s die nieuw worden verkocht voorzien zijn van DAB+-radio. De verplichte invoering van digitale radio in de auto is het gevolg van een Europese richtlijn die 2 jaar geleden werd goedgekeurd.

Wie vanaf 21 december een nieuwe auto koopt, moet daar standaard een DAB+-ontvanger bij krijgen. Een Europese richtlijn die in december 2018 werd goedgekeurd, voorzag een overgangsperiode, maar die loopt eind deze week ten einde. DAB+ (of Digital Audio Broadcasting+) is een internationaal systeem voor digitale radio dat vooral in Europa en Azië wordt gebruikt.

“Een autoradio-ontvanger die wordt ingebouwd in een nieuw voertuig van categorie M dat in de Unie op de markt wordt aangeboden voor verkoop of verhuur, bevat vanaf 21 december 2020 een ontvanger die ten minste radiodiensten kan ontvangen en reproduceren die via digitale terrestrische radio-uitzendingen worden uitgezonden”, zo luidt de Europese richtlijn van 11 december 2018. Heel wat autofabrikanten rekenen DAB+ al tot hun standaarduitrusting, maar er zijn nog merken die het in de optielijst hebben staan. Dat mag vanaf 21 december dus niet meer het geval zijn.

DAB+ verhelpt vooral de storingen en frequentiewissels die men bij FM-radiozenders nog vaak heeft. De geluidskwaliteit van digitale radio is ook beter, terwijl men op de autoradio meer informatie over de zender of de muziek te zien krijgt. Het aanbod aan DAB+-zenders is ook breder dan FM-zenders. Het bereik van DAB+-zenders is nog niet optimaal, maar digitale radio zal over enkele jaren wel de klassieke FM-radio vervangen.

Vanaf 21 december zullen dus alle nieuw verkochte auto’s DAB+ in hun standaarduitrusting hebben, zoals in Noorwegen al het geval is. Zwitserland (96 procent), het Verenigd Koninkrijk (94 procent) en Italië (90 procent) zijn de andere ‘goede leerlingen’ op dit gebied.

Reageren is niet mogelijk.