Oldtimers vrijgesteld van verplichte APK

0

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de verplichte periodieke keuring voor oldtimers afgeschaft. Zo kondigt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan. De maatregel werd eerder dit jaar al aangekondigd maar is nu definitief gepubliceerd.

Eigenaren van een oldtimer van 50 jaar of ouder krijgen vanaf 1 januari 2021 een vrijstellingsbrief van de RDW. “Oldtimers zijn vaak in handen van echte liefhebbers. Zij besteden veel aandacht aan het onderhoud van hun voertuig en gaar er relatief weinig de weg mee op. Om de eigenaren niet onnodig op kosten te jagen, hoeven zij als hun voertuig 50 jaar of ouder is straks niet meer naar de garage voor een verplichte keuring”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Voor historische voertuigen van voor 1 januari 1960 gold al een vrijstelling van de APK verplichting. Vanaf 1 januari 2021 zal het niet meer gaan om de ‘geboortedatum’ van het voertuig, maar om de leeftijd van 50 jaar of ouder. De APK blijft verplicht voor oude taxi’s, auto’s die voor openbaar vervoer gebruikt worden en ADR voertuigen (gevaarlijke stoffen).

Wie dus een auto bezit die op 1 januari 1971 of eerder op de weg is gekomen, is vanaf die dag al vrijgesteld. Eerder gold de vrijstelling enkel voor auto’s van vóór 1 januari 1960. Door de Bovag en KNAC is evenwel niet enthousiast gereageerd. Beide organisaties denken namelijk dat lang niet iedere klassiekereigenaar zo goed voor zijn auto zorgt. De Bovag vreest dat sommigen dit als een “vrijbrief” zullen zien om onderhoud te laten versloffen en dat er mogelijk gevaarlijke situaties door ontstaan. De KNAC zit er een beetje dubbel in en vindt het fijn dat mensen “niet op kosten worden gejaagd en zelf hun zaken kunnen regelen”, maar zag de APK nog wel als een waardevolle manier om te checken of iedereen voldoende zorg besteedt aan zijn klassieker.

 

Reageren is niet mogelijk.