PureTech drama: PSA moet 220.000 auto’s terugroepen

0

Autointernationaal.nl heeft al diverse bericht over het fragiele karakter van de 1,2 liter PureTech motor van PSA. Het is een enthousiast toeren makend blokje, maar de 3-pitter is misschien iets te gretig in het leveren van vermogen en koppel want dealers klagen dat de krachtbron soms al na 100.000 kilometer ‘op’ en ‘versleten’ is. De zwakke schakel is vaak de distributieriem.

Inmiddels is PSA zich ook bewust van het euvel. Daarom roept de Franse autofabrikant 220.000 auto’s van de merken Citroën, DS en Peugeot terug naar de dealer. PSA bevestigt dat er problemen met de distributieriem kunnen optreden. Die kunnen uiteindelijk het remvermogen beïnvloeden. Het gaat om tussen maart 2013 en april 2017 gebouwde auto’s. Zowel de 110 pk als de 130 pk versie van de 1,2 liter PureTech motor moet terug naar de dealer. De kans is groot dat de terugroepactie later zal worden uitgebreid, want de genoemde 220.000 auto’s heeft alleen betrekking op de Franse markt.

PSA heeft de betrokken autobezitters opgeroepen zo snel mogelijk contact op te nemen met de dichtstbijzijnde dealer om de auto na te laten kijken en indien nodig het probleem te verhelpen. Dat kan van een uur tot een hele werkdag kosten, aldus de Franse autofabrikant. Naar aanleiding van de geconstateerde problemen gaat PSA ook bekijken of de riem eerder vervangen dient te worden dan na de tot nu toe aangehouden 8 jaar of 180.000 kilometer. PSA heeft verder autobezitters die momenteel minder dan 10 kilometer per dag of 15.000 kilometer per jaar rijden aangeraden om zeker één keer per jaar de olie te vervangen.

Er wordt momenteel koortsachtig gewerkt aan een verbeterde, meer solide versie van de 1,2 liter PureTech motor. Daarbij zal de distributieriem worden vervangen door een stevigere ketting. De introductie van deze krachtbron zal worden gecombineerd met de implementatie van milde hybride techniek. De levering van de eerste exemplaren met de robuustere PureTech motor zou evenwel tot 2022 op zich kunnen laten wachten. Tot die tijd geldt een gewaarschuwd mens voor twee. Ook de occasionkoper.

Reageren is niet mogelijk.