Van een andere planeet: de nieuwe Opel Astra

0

De Opel Astra zal in de loop van 2021 een volledige revisie ondergaan. Met een compleet nieuw design zal hij gebaseerd worden op het platform van de nieuwe Peugeot 308 en de tweede generatie DS 4 die eveneens in 2021 debuteren.

Na de lancering van de coole Mokka, die net is vernieuwd, is het automerk met de Blitz niet van plan het daar in stilistisch opzicht bij te laten. De geheel nieuwe Astra, met een scherpe gesneden kostuum, wordt eind 2021 verwacht. Zijn introductie zal voorafgegaan worden door het debuut van zijn neven binnen de PSA Groep, eigenaar van Opel (en Vauxhall) sinds 2017.

De nieuwe Astra zal gebaseerd worden op een verbeterde versie van het EMP2 platform dat binnenkort debuteert onder de nieuwe Peugeot 308 en DS 4. De laatste premium compacte middenklasser zal naast de Opel worden geassembleerd in het historische bolwerk van het Duitse merk in Rüsselsheim. Beide C segment modellen zullen net als de nieuwe Peugeot 308 beschikken over vrij bescheiden thermische motoren, zowel in benzine als in diesel vorm, met vermogens die kunnen oplopen tot 130 pk. Voor meer dynamiek is het nodig om over te gaan op oplaadbare hybridisatie. De nieuwe Opel Astra zou 2 van dergelijke aandrijflijnen moeten gaan bieden met een vermogen van 150 en 225 pk. Beiden kunnen tussen de 50 en 60 km in 100 procent elektrische modus rijden. Op de langere termijn zou de nieuwe Astra hetzelfde type efficiënte motor kunnen gebruiken om de behoeften van sportieve rijders te bevredigen, namelijk met een vierwiel aangedreven OPC uitvoering waarvan minstens 300 pk wordt verwacht.

Uiterlijk zal de nieuwe Astra de stijlcodes overnemen die door de Mokka werden ingehuldigd, met in de vorm van de ‘Vizor’ Dit is de naam die werd gegeven aan de glanzende frontpaneel met logo, koplampen en grille die zal worden gebruikt voor alle toekomstige modellen van Opel. De PHEV versies kunnen zich gaan onderscheiden door hun zwarte motorkap, waarvan de kleur zich uitstrekt van de A stijlen tot de achterklep. Net als bij de huidige editie zijn er 2 carrosserie varianten gepland: een 5-deurs hatchback en een Sports Tourer stationwagon. De laatste krijgt wellicht een langere wielbasis.

Aan boord zal de volgende generatie Astra zal er worden vertrouwd op een dashboard met een strak design, vormgegeven door de 2 schermen van het Pure Panel systeem waar de Mokka reeds van geniet. De Duitser zou ook kunnen profiteren van innovatieve apparatuur die primair bestemd is voor de DS 4, zoals een Head-up display in Augmented Reality, spraakherkenning van de nieuwste generatie of een nachtzicht systeem. Zelfs adaptieve dempers in combinatie met een sensor die het wegdek scant zijn mogelijk. De nieuwe Astra wordt dus vooral een erg comfortabele auto. Daartoe dienen ook fauteuils die gecertificeerd zijn met het AGR label (dit predicaat is afkomstig van een onafhankelijke Duitse vereniging die campagne voert tegen rugpijn).

De nieuwe Opel Astra, die waarschijnlijk in de herfst wordt onthuld, zou zijn commerciële carrière begin 2022 moeten beginnen. De opwaardering met Franse techniek betekent wel dat de prijzen wat hoger komen te liggen. Op een instaptarief onder de 27 mille voor de 100 pk sterke benzine basisversie hoeft waarschijnlijk niet te worden gerekend. De tarieven van de stekker hybride 225 pk uitvoering gaan waarschijnlijk bij 35 à 36 mille beginnen. De 150 pk versie zal naar verwachting 3.000 euro goedkoper worden.

Reageren is niet mogelijk.