BMW heeft meest tevreden dealers, Stellantis bungelt onderaan

0

Autodealers waardeerden in coronajaar 2020 de relatie met hun importeur gemiddeld met een rapportcijfer 6,6. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in 2019. BMW en Mini dealers zijn veel meer tevreden. Zij beoordeelden de relatie met hun importeur met een rapportcijfer van 9,2. Het minst tevreden zijn de dealers van de Stellantis merken, zo blijkt uit het jaarlijkse Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van de Bovag. In totaal beoordelen ruim de helft van de dealers hun importeur.

Hoewel de stijging van de algemene waardering voor alle importeurs minimaal is, bestempeld Bovag dit als zeer positief. “2020 was een regelrechte achtbaan. Het doet me dan ook deugd om te zien dat er in de keten in veel gevallen goed is geanticipeerd en samengewerkt”, zegt Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers. “Het was voor de meeste importeurs en dealers direct duidelijk dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en dat we alleen door samen te werken en met oog voor eenieders belang en situatie het hoofd boven water kunnen houden”.

Deze 5 merken kregen de hoogste beoordeling: BMW/Mini 9,2 (2019: rapportcijfer 8,5), Volkswagen 8,9 (8,1), Audi 8,6 (8,2), Skoda 8,6 (7,9) en Volvo 8,1 (6,7).

Hyundai dat voor dit jaar nog geen commerciële afspraken met zijn dealers wist te maken, duikelt met een min van 1,6 procentpunt als grootste daler naar een rapportcijfer 5,5. Voor een 6-tal merken wordt de samenwerking met de importeur met een (dikke) onvoldoende beoordeeld. Het zijn de Stellantis merken (Alfa Romeo en Jeep zijn niet in de lijst opgenomen) die onderaan bungelen. Haast traditiegetrouw krijgt de Fiat importeur een extreem laag cijfer en ook bij Citroën, Peugeot en Opel worden dikke onvoldoendes uitgedeeld. Onlangs meldde Bovag samen met de dealerverenigingen van PSA en Opel naar de rechter te stappen om zo Stellantis tot betere afspraken te dwingen.

“Helaas kunnen we hierbij niet meer van een incident spreken. Ik adviseer deze organisaties met klem om eens een voorbeeld te nemen aan andere importeurs en om te investeren in een betere relatie met hun netwerk. Het staat buiten kijf dat dit op termijn ook resulteert in betere financiële resultaten voor alle partijen”, aldus Kroon.

 

Reageren is niet mogelijk.