Meer Volkswagen managers aangeklaagd in dieselaffaire

0

Nieuwe aanklachten in het sjoemelsoftware schandaal dat Volkswagen al jaren achtervolgt: 14 bestuurders van de Duitse autoproducent worden vervolgd voor fraude, belastingontwijking, misleidende reclame en het indirect verstrekken van valse certificaten van dieselmotoren.

De Duitse openbaar aanklager sleepte eerder al onder anderen oud Volkswagen topman Martin Winterkorn samen met 4 anderen voor de rechter. Die rechtszaak start vanwege de corona perikelen pas in september. Volkswagen raakte in 2015 in opspraak door grootschalig gebruik van software die zijn dieselauto’s beter uit emissietests deden komen. De personenwagens stonden zo schoner te boek dan ze daadwerkelijk waren.

De Duitse justitie heeft ook een toeleverancier van Volkswagen aangeklaagd vanwege het dieselschandaal. De openbaar aanklager van Braunschweig heeft niet bekendgemaakt wie er nu zijn aangeklaagd.

Het sjoemel dieselschandaal werd in 2015 ontdekt. Volkswagen bleek een systeem te hebben ingebouwd dat zorgde dat de motor in een minder vervuilende modus terechtkwam als de omstandigheden van een uitstoot test werden herkend. Zo kregen de auto’s een gunstiger milieulabel, want bij normaal gebruik stootten de auto’s aanzienlijk meer uit dan beloofd. Het schandaal heeft Volkswagen al tientallen miljarden euro’s gekost aan boetes en schadevergoedingen.

Reageren is niet mogelijk.