Productie bij VDL Nedcar stilgelegd vanwege chiptekort

0

Door een gebrek aan elektronische chips heeft de Nederlandse autoproducent VDL Nedcar de productie stilgelegd. “Een elektronisch component was niet beschikbaar”, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf in het Limburgse Born. Hij wil niet specifieke zeggen dat het samenhangt met het chiptekort.

Zonder deze onderdelen kunnen de auto’s niet worden gemaakt. Daarom bleven zo’n 3.000 medewerkers thuis, oftewel driekwart van het personeel in Born. Het is de bedoeling dat binnenkort weer beginnen. Mogelijk volgen er meer gedwongen productiestops. De achterstand bij de bouw van auto’s voor de BMW Groep (en dat met name voor dochter Mini) wil VDL Nedcar later dit jaar inhalen.

Het wereldwijde chiptekort raakt vooral de auto-industrie, bleek eerder dit jaar. Ford, Volkswagen, Toyota, Nissan en Honda hadden allemaal te maken met problemen. Intussen vreest Philips dat het de productie van apparatuur om hartstilstanden te behandelen, op korte termijn moet stoppen vanwege het chiptekort. “We willen natuurlijk niet in een situatie komen waarin we straks ziekenhuizen niet kunnen beleveren omdat geen apparatuur gemaakt kan worden”, aldus topman Frans van Houten.

Reageren is niet mogelijk.