Daimler boekt meer winst ondanks hinder van chiptekort

0

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz verwacht, dat de afzet dit jaar onder druk komt te staan door het chiptekort, maar dat omzet en winst in heel 2021 zullen stijgen.

Over het tweede kwartaal zijn door Daimler dus zwarte cijfers geschreven, maar de autofabrikant houdt last van het aanhoudende microchip tekort. In de periode april t/m juni werd een nettowinst geboekt van 3,7 miljard euro. Vorig jaar leed het moederbedrijf van Mercedes-Benz in dezelfde periode nog een verlies van 1,9 miljard euro als gevolg van de coronacrisis.

Uit de kwartaalcijfers van Daimler blijkt dat de omzet van het bedrijf in het tweede kwartaal met 44 procent is gestegen naar 43,5 miljard euro. Wereldwijd verkocht het bedrijf in de periode april t/m juni 521.200 personenauto’s (+27 procent) en 98.400 bestelwagens (+37 procent). De Mercedes-Benz divisie draaide met 28,2 miljard euro bijna 10 miljard euro meer omzet dan in het tweede kwartaal van 2020. Het rendement op de verkopen kwam uit op 12,2 procent terwijl dat een jaar geleden 5,9 procent negatief was. De verbetering is te danken aan hogere volumes, een gunstige productmix (nieuwe S-klasse!), maar ook aan kostenbesparingen.

Daimler verwacht dat het wereldwijde tekort aan microchips in het derde kwartaal van invloed zal zijn op de afzet van haar personenauto’s. De afzetprognose is daardoor bijgesteld van ‘significant boven vorig jaar’ naar ‘op hetzelfde niveau als vorig jaar’. Wel verwacht Daimler een hogere winst voor belastingen en omzet in vergelijking met vorig jaar, vanwege de toenemende vraag naar auto’s en het weer op gang komen van de economie. Daardoor kan de fabrikant van Mercedes-Benz en Smart nog stevigere prijzen vragen dan zij nu al gewend is om te doen. Eerder voerde het bedrijf in zijn fabrieken al deeltijd werkverkorting in vanwege het tekort aan halfgeleiders.

Eerder liet ook BMW zich al somber uit over het chiptekort, maar de schaarste mag de pret niet echt drukken: “We hebben sterke prestaties in alle divisies neergezet. Bij Mercedes-Benz Cars & Vans hebben we voor het derde achtereenvolgende kwartaal een marge in de dubbele cijfers gerealiseerd wat het weerstandsvermogen van onze business bewijst, ondanks de aanhoudende lage beschikbaarheid van halfgeleiders. De hele auto-industrie worstelt momenteel met langere levertijden wat helaas ook onze klanten treft. We doen wat we kunnen om de gevolgen te beperken. Gezien de grote vraag naar onze auto’s heeft aflevering aan de klanten de hoogste prioriteit”, aldus de bestuursvoorzitter van Daimler, Ola Källenius.

 

 

Reageren is niet mogelijk.