Ford aangeklaagd voor schenden handelsmerk

0

Autofabrikant General Motors klaagt branchegenoot Ford aan voor het schenden van de handelsmerk rechten op de naam Cruise. Beide bedrijven willen die gebruiken voor besturingstechnologie voor handsfree functies. General Motors claimt echter de exclusieve rechten op de naam Cruise, zo staat in documenten die zijn ingediend bij een lokale rechtbank in Californië.

General Motors wil met de rechtszaak het merk Cruise beschermen, nadat Ford in april een geautomatiseerd systeem een naam gaf die daar erg veel op lijkt. Gesprekken tussen de 2 autofabrikanten over de kwestie leverden niets op. Het systeem van General Motors heet (Super) Cruise. Ford hanteerde aanvankelijk de naam Co-Pilot360, maar veranderde dat afgelopen april naar Blue Cruise.

General Motors introduceerde de Super Cruise technologie, waarmee automobilisten korte periodes hun handen van het stuur kunnen halen, in 2017 op de Cadillac CT6 en breidde de functies van de technologie sindsdien uit zodat auto’s autonoom van baan kunnen wisselen. Het is de bedoeling dat er nog meer modellen mee uitgerust gaan worden. Inmiddels is Cruise gepromoveerd tot apart merk. Hiervoor is General Motors een samenwerkingsverband aangegaan met Microsoft.

Technologie waarmee auto’s deels zelfstandig kunnen rijden of waarmee ongelukken voorkomen moeten worden, worden steeds vaker bevochten door rivaliserende autofabrikanten. Ze kunnen er hun prijzen mee opdrijven en andere concurrenten mee uit de markt duwen. Ook worden de technologieën gezien als voorbereiding op een toekomst waarin auto’s volledig zelfstandig rijden. Autofabrikanten wereldwijd stoppen daarom miljarden in de ontwikkeling ervan. Analisten stellen dat General Motors dankzij Cruise (foto) een voorsprong heeft op de concurrentie.

Volgens General Motors wist Ford “precies waar het mee bezig was” en als Ford een “nieuw, uniek merk” had willen starten, had het “makkelijk” een andere naam kunnen kiezen in plaats van Cruise. Ford heeft nog niet direct gereageerd op de rechtszaak die tegen haar is aangespannen. Wel laat zij weten van mening te zijn dat Cruise, vanwege het gebruik van de term cruisecontrol door vrijwel alle autofabrikanten, het een algemeen gebruikte term betreft. Ford gebruikt het besturingssysteem Blue Cruise onder andere in zijn elektrische cross-over Mustang Mach E.

Reageren is niet mogelijk.