Opel betaalt miljoenenboete voor dieselfraude

0

De Duitse autofabrikant Opel heeft een schikkingsboete van 64,8 miljoen euro aanvaard in het dieselschandaal. Het parket van Frankfurt had deze financiële straf opgelegd omdat verschillende dieselmodellen van het merk aanzienlijk meer vervuilende stoffen uitstootten dan aan de Duitse regulator KBA (Kraftfahrt Bundes Amt) was gemeld.

De autoriteiten sloten het onderzoek wegens niet-nakoming van documentatieverplichtingen tegen Opel al in februari af. De boete is inmiddels betaald, zo verklaart een woordvoerster van de Duitse autofabrikant. Opel zal dus niet worden geconfronteerd met een proces zoals dat bij Volkswagen het geval is. De procedures tegen 6 verantwoordelijke managers werden geseponeerd wegens geringe schuld.

Opel benadrukt zelf dat de betaling van de boete niet mag gezien worden als een schuldbekentenis en houdt vol “dat alle voertuigen te allen tijde aan de wettelijke voorschriften voldeden”. In 2015 barstte een wereldwijd schandaal los, toen bleek dat Volkswagen zijn dieselmotoren had gemanipuleerd om zo de wettelijke uitstoot normen te omzeilen. Ook andere autofabrikanten, zoals Daimler en Fiat Chrysler Automobiles, zijn intussen beschuldigd van dergelijke praktijken met bepaalde modellen.

Reageren is niet mogelijk.