Restanten Saab naar nieuwe eigenaar nu Evergrande wankelt

0

‘NEVS, de autofabrikant die ontstaan is op de puinhopen van Saab, krijgt wellicht een nieuwe eigenaar. Het huidige moederbedrijf, het Chinese vastgoedconcern Evergrande, verkeert namelijk in grote financiële moeilijkheden en kan de benodigde investeringen niet meer opbrengen. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met mogelijke overnamekandidaten voor NEVS. Het is echter niet bekendgemaakt wie dat zijn.

NEVS (National Electric Vehicle Sweden) heeft de Saab fabriek in Trollhättan in 2012 gekocht en was aanvankelijk van plan om daar elektrische auto’s op basis van de 9-3 (foto) te gaan bouwen voor de Chinese markt, maar daar is nooit veel van terechtgekomen. Volgens de topman van het doorstart bedrijf, Stefan Tilk, functioneert de faciliteit in Zweden momenteel vooral als een R&D afdeling van de autodivisie van Evergrande. Maar die Chinese onderneming staat het water aan de lippen. NEVS heeft in augustus al de helft van de 675 medewerkers moeten ontslaan en concentreert zich nu op de productie van de Sango, een 6-persoons autonoom rijdend voertuig (foto) dat als robottaxi of deelauto kan worden ingezet.

Vastgoedconcern Evergrande kampt met een schuld van meer dan 300 miljard dollar (258 miljard euro) en veroorzaakte daarmee veel onrust in de financiële wereld. Het bedrijf is één van de grootste projectontwikkelaars in China. Evergrande zou de focus op vastgoed willen verkleinen en de activiteiten in de autobranche verder willen uitbreiden, maar de vraag is of daarvoor nog wel financiële ruimte is. Dat de situatie precair is, kan dus worden afgeleid aan het te koop zetten van NEVS. In de wandelgangen valt te vernemen dat Evergrande momenteel aan het praten is met Amerikaanse en Europese investeerders over een mogelijke overname.

NEVS kocht Saab nadat het in 2011 onder het bewind van Spyker een faillissement moest aanvragen. Het bedrijf (lees: luchtkasteel) van Victor Muller had het Zweedse automerk 2 jaar daarvoor overgenomen van General Motors. De restanten van Saab zijn formeel eigendom van de Evergrande New Energy Vehicle Group. NEVS heeft in 2013 een bescheiden aantal elektrische auto’s gebouwd onder de typeaanduiding 9-3 en beschikt ook over Chinese vergunningen om (die) personenauto’s aan de man te brengen.

Sinds mei 2019 zijn er echter geen financiële cijfers meer naar buiten gebracht. NEVS heeft op dit moment nog wel wat geld in kas, zegt Tilk. Desalniettemin heeft het bedrijf al veel personeelsleden moeten ontslaan. Tilk stelt dat verschillende investeerders belangstelling hebben voor NEVS. “Als wij door kunnen blijven draaien, wat onze hoop is, dan is er belangstelling bij andere partijen vanwege onze aanwezigheid in Europa met infrastructuur in de vorm van een fabriek, testfaciliteiten en een laboratorium”. Een prijskaartje wil Tilk niet aan NEVS hangen, maar er wordt geschat dat het bedrijf toch wel 1 miljard dollar waard kan zijn.

Reageren is niet mogelijk.