Audi broedt op nieuwe TT

0

2 jaar geleden werd er met deuren geslagen op het hoofdkantoor van Audi. Reden was een discussie over een eventuele opvolger voor de TT. De gemoederen raakten toen behoorlijk verhit, want net zoals bij de coronavaccinatie dreigden er 2 kampen te ontstaan: in de eerste groep zitten de Audi managers die vinden dat er geen gezonde businesscase meer te maken valt voor een sportwagen vanwege de hooguit stagnerende verkopen en in de tweede groep de beslissing nemers die vinden dat de iconische TT geen stille dood mag sterven.

Het lijkt er op dat de laatste stroming bij Audi nu aan het langste eind gaat trekken. Het oorspronkelijke plan om de nieuwe TT te baseren op het E-Core platform van de volgende generatie Porsche 718 Boxster / Cayman is namelijk van tafel. Dat zou geresulteerd hebben in een sportwagen met het accupakket midscheeps achter; een architectuur die niet geschikt wordt bevonden voor de TT; een relatief praktische sportwagen met zitplaatsen achterin en daardoor duidelijk minder hardcore dan het genoemde Porsche duo. Je zou dan denken dat met deze vaststelling het TT discussieboek definitief gesloten kan worden, maar niets is minder waar.

Audi en Porsche ontwikkelen namelijk momenteel samen het PPE platform. Dat is een evolutie van de J1 architectuur van de e-Tron GT en Taycan. Porsche wil van het PPE platform graag een ingekorte versie hebben voor een sportieve elektrische sedan. Die moet onder de Taycan in het gamma komen. Audi heeft niet de behoefte om daar dwars voor te gaan liggen, maar stelt als voorwaarde dat er dan ook een nog verder ingekorte versie van het PPE gebeuren ontwikkeld gaat worden. In Ingolstadt wil met die variant gaan gebruiken voor de nieuwe TT. Die kan dan zijn 4 zitplaatsen behouden en leverbaar worden met achterwielaandrijving en als Quattro met vierwielaandrijving.

Reken er op dat die nieuwe TT niet voor 2025 klaar is. De huidige generatie zit in zijn laatste productiejaar, dus het modeltype gaat een periode in retraite. Maar in 2025 keert de icoon van Audi terug op aarde.

Reageren is niet mogelijk.