Kia investeert extra in Ionity

0

Kia heeft opnieuw een investering gedaan in Ionity, het snelle laadnetwerk voor elektrische auto’s. Als aandeelhouder heeft Kia samengewerkt met de andere investeerders om nog eens 700 miljoen euro op te halen voor de uitbreiding van het netwerk van krachtige laadstations.

Ionity exploiteert momenteel meer dan 400 ultra snelle oplaadstations met in totaal 1.500 oplaadpunten langs Europese snelwegen in 24 landen. Door deze extra investering zal het aantal laadstations in heel Europa toenemen tot 1.000, waarbij het totaal aantal laadpunten in 2025 zal stijgen tot ongeveer 7.000. Deze laders zullen niet alleen op strategisch belangrijkere locaties langs het Europese snelwegennet worden geplaatst, ze zullen ook langs belangrijke hoofdwegen en in de buurt van grote steden worden geïnstalleerd. Daarnaast zullen ook bestaande oplaadstations, in gebieden met veel verkeer en dus een toenemende vraag, worden voorzien van nieuwe laadpunten. Deze maatregelen zullen de totale laad- en wachttijden voor klanten op de drukste locaties aanzienlijk verkorten.

Deze uitbreiding maakt het voor klanten nog gemakkelijker om ultrasnelle 350 kW laders te vinden die auto’s (zoals de nieuwe Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en de Porsche Taycan), onder optimale omstandigheden, in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent kunnen opladen. In de volgende fase van de netwerkuitbreiding streeft Ionity ernaar om meer eigen locaties te verwerven en, afhankelijk van de locatie, haar eigen servicestations te bouwen en te exploiteren. Andere deelnemers aan de investeringsronde van 700 miljoen euro zijn onder andere Audi en Porsche. Het Ionity netwerk maakt gebruik van het Combined Charging System (CCS), de Europese laadstandaard, en wordt gevoed door 100 procent hernieuwbare energie.

Jason Jeong, president van Kia Europe: “Het is van essentieel belang dat rijders van een elektrische auto toegang hebben tot een uitgebreide en betrouwbare snelle laadinfrastructuur. Onze verdere investering in Ionity gaat leiden tot een aanzienlijke uitbreiding van ultrasnelle opladers in heel Europa. Als gevolg hiervan kunnen meer bestuurders dan ooit hun Kia snel en gemakkelijk opladen”. Kia is van plan om in 2026 wereldwijd 11 nieuwe elektrische modellen aan te bieden, waaronder 7 types met uitsluitend batterij aandrijving. De EV6, die eerder dit jaar werd gelanceerd, is de eerste Kia op basis van het geheel nieuwe Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Met zijn geavanceerde 800 Volt technologie kan hij met een 350 kW lader tot wel 100 kilometer bijladen in minder dan 4,5 minuut. Met een volle accu kan hij, volgens WLTP, tot wel 528 kilometer elektrisch rijden.

Om EV6 rijders dubbel te laten profiteren van de nieuwe standaard in elektrisch rijden, biedt Kia in samenwerking met Ionity het Kia Power Package aan. Met dit abonnement, dat normaal gesproken 13,00 euro per maand kost, kunnen EV6 rijders tegen een zeer aantrekkelijk tarief, namelijk vanaf € 0,29 per kWh snel laden. Dit tarief ligt gemiddeld 50 cent lager dan het gemiddelde tarief van € 0,79 per kWh dat wordt gevraagd door andere publieke aanbieders. Uitzonderingen zijn Finland en Frankrijk. Daar betaalt men per minuut. Het Power Package van Kia maakt langeafstandsreizen hiermee niet alleen veel makkelijker, maar ook financieel aantrekkelijk.

Ionity is een oplaadnetwerk van automerken met productiefaciliteiten in Europae. De huidige aandeelhouders zijn de Volkswagen Groep (met merken als Audi en Porsche), de BMW Groep, Mercedes-Benz, Ford en de Hyundai Motor Company (met Hyundai en Kia). Investeringsmaatschappij Blackrock heeft aangegeven zich in te willen kopen.

 

Reageren is niet mogelijk.