Prijs indicatie Porsche Macan T

0

Porsche introduceert de Macan T. Het is voor het eerst dat een SUV model van de autofabrikant uit Stuttgart-Zuffenhausen deze legendarische aanduiding krijgt. De letter ‘T’ was tot nu toe voorbehouden aan de 911 en 718 en is de afkorting van ‘Touring’. De aanduiding staat bij Porsche al sinds de jaren zestig voor, wat de importeur noemt, “een unieke vorm van dynamisch rijden”. In het persbericht valt verder te lezen: “De modellen van het merk met dit label bieden een authentieke rijervaring dankzij een extra nauwkeurige fijnafstemming van onderstel en aandrijflijn, een exclusieve uitrusting en efficiënte motoren”.

Trouw aan de geest van de Porsche 911 T uit 1968 heeft de soortgelijke uitvoering van de Macan een extra dynamische set-up. Dat er net als bij het origineel een (lichtgewicht) 2,0 liter motor voor de aandrijving zorgt, is toeval. Porsche heeft wel bewust gekozen voor een sportieve aankleding en “een scala aan technologieën die ideaal zijn voor een extra dynamische rijstijl”.

PorscheMacanT6

De nieuwe ‘T’ uitvoering wordt gepositioneerd tussen de basisuitvoering van de Macan en de S variant. Van de instapversie levert hij de 265 pk / 400 Nm sterke 4 cilinder turbomotor over. Die krachtbron zal nooit de Nobel prijs winnen vanwege zijn akoestische kwaliteiten en ook het prestatiepersoneel is niet om van je stoel te vallen, maar het 2,0 liter blok zorgt wel voor 58,8 kg minder gewicht op de vooras dan de dubbel geblazen 2,9 liter V6 van de Macan S en GTS. Dat resulteert volgens Porsche in een grote wendbaarheid.

PorscheMacanT7

Net als de andere uitvoeringen van de Macan is ook de ‘T’ uitvoering voorzien van de razendsnel schakelende 7-traps transmissie met dubbele koppeling (PDK) en Porsche Traction Management (PTM; intelligente vierwielaandrijving). “De brede spreiding van het koppel zorgt voor een responsieve acceleratie in alle rij situaties”, zo meldt Porsche. De Macan T accelereert in 6,2 seconden van 0 naar 100 km/u en is daarmee 0,2 tel sneller dan de basisversie. Zijn topsnelheid van 232 km/u is evenwel identiek.

PorscheMacanT5

De Macan T is het enige Porsche model met standaard stalen vering in combinatie met Porsche Active Suspension Management (PASM) en een met 15 mm verlaagd onderstel. Porsche heeft de stabilisatorstangen op de vooras stijver gemaakt en de ophanging en aandrijflijn geoptimaliseerd. Het resultaat zou een zeer responsief stuurgedrag en een indrukwekkende wendbaarheid moeten zijn. De Macan T heeft ook een aangepaste versie van het Porsche Traction Management (PTM), met een focus op achterwielaandrijving. De auto is tegen meerprijs uit te rusten met adaptieve luchtvering met PASM en nog eens 10 mm extra verlaging; een nieuwe optie voor de 4 cilinder versies van de Macan. Het eveneens optionele Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) is aangepast aan de dynamische kenmerken van de Macan T “en zorgt voor een nóg scherpere rijdynamiek”.

PorscheMacanT4

De nieuwste uitvoering van de Macan is direct te herkennen aan de T logo’s en de in Agaat grijs metallic gespoten buitenspiegels, Side Blades, dakspoiler en designelementen aan de voorzijde. De eindpijpen van het uitlaatsysteem en raamlijsten zijn uitgevoerd in hoogglans zwart, terwijl de 20 inch velgen (afkomstig van de Macan S) zijn uitgevoerd in donker titanium. Er is keuze uit een reeks van 13 effen, metallic en speciale carrosseriekleuren.

PorscheMacanT3

Het interieur van de Macan T heeft volgens Porsche een geheel eigen ambiance. De standaard 8-voudig elektrisch verstelbare en verwarmbare sportstoelen zijn bekleed met zwart leder. De middenbanen van de voorstoelen en de buitenste zitplaatsen achterin hebben een Sport-Tex Stripe patroon. De hoofdsteunen van de voorstoelen zijn voorzien van een Porsche embleem in reliëf. De stoelen, hoofdsteunen en het verwarmbare GT sportstuur zijn afgewerkt met decoratieve zilverkleurige stiksels. Een andere opvallende standaard feature is de centraal op het dashboard geplaatste Sport Chrono stopwatch. De instaplijsten zijn uitgevoerd in zwart aluminium en vermelden het Macan T logo.

PorscheMacanT2

De extra dynamische Macan T is te personaliseren met meerdere opties, waaronder een ionisator en een multifunctioneel GT sportstuur in Race-Tex met carbonafwerking. Hij is per direct te bestellen en de eerste exemplaren arriveren naar verwachting in april bij de Nederlandse Porsche Centra. De prijs wordt binnenkort bekendgemaakt. Autointernationaal kan nu al een indicatie geven: 114.900 euro.

Reageren is niet mogelijk.