Prijs indicatie Aiways U6ion

0

Het recept is inmiddels bekend: men neme een SUV en voorziet het betreffende auto van een nieuw kapsel. Vervolgens lanceer je hem als een nieuw model. Oervader van dit marketingconcept is de BMW X6 en inmiddels blijkt het recept ook te smaken als er elektrische aandrijfingrediënten worden gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn de Skoda Enyaq iV Coupé, de Volkswagen ID.5 en de Volvo C40.

De Chinese fabrikant van elektrische auto’s Aiways voert nu een soortgelijke metamorfose door bij de U5. Met een lagere, schuine daklijn is die nu omgedoopt tot U6. Eind 2022 komt hij op de markt. De eerste indruk: het tweede model van Aiways roept duidelijk meer ‘emotie’ op dan de U5 die te veel oogt als een busje om een SUV te kunnen zijn. De scherpe lijnen geven de U6 een zekere eigenzinnigheid. In een segment die overstroomd wordt met nieuwe aanbiedingen is dat niet verkeerd.

AiwaysU6ionPrijsindicatie7

In het elegant aflopende dak huist een panoramisch glazen paneel en de achterzijde culmineert in een brutale stompe staart. De Chinees heeft smalle koplampen voor, een doorlopende lichtstreep aan de achterkant en lampen die aan de zijkanten naar beneden zijn getrokken; eigenlijk had ik niets anders verwacht gezien de ontwerpvoorkeuren die momenteel over de hele wereld heersen. De deuren van het studiemodel worden geopend met verzonken handgrepen die een beetje vervelend zijn om te bedienen.

AiwaysU6ionPrijsindicatie3

Binnenin wordt een brede, oranjekleurige band gebruikt die lijkt op de uitklap hendel van een parachute. In de standaardversie moet het stuur in vliegtuigstijl plaatsmaken voor een conventionele gesloten versie met een subtiele afvlakking aan de onderkant.

AiwaysU6ionPrijsindicatie4

De grote hendel op de middenconsole, die doet denken aan de gashendel van een jacht en die wordt gebruikt om de snelheidsniveaus in te stellen, zal door de productieversie worden overgenomen.

AiwaysU6ionPrijsindicatie5

Het dashboard is volledig gedigitaliseerd met een 7 inch instrumententablet en een 14,6 inch display voor het multimediasysteem. Volgens Aiways heeft de studieversie, die is uitgerust met volledig veganistische materialen, grote, goed gewatteerde stoelen. Voorin is er sprake van veel been- en hoofdruimte, maar achterin is het wat krapper voor zeer lange passagiers.

AiwaysU6ionPrijsindicatie2

In plaats van een middelste stoel biedt de achterbank 2 opklapbare compartimenten: als men dat wil, kan daar de Gameboy of drone in worden opgeborgen. En in de niet al te royaal gedimensioneerde kofferbak van de conceptstudie, zit een oplaadmogelijkheid voor een e-scooter.

AiwaysU6ionPrijsindicatie

De 21 inch wielen van de 4,75 meter lange U6 (5 centimeter meer dan de U5) zullen bij de productieversie plaatsmaken voor 20 inch wielen, wat voor iets meer actieradius zorgt. Aiways specificeert dezelfde waarden dankzij een identieke 63 kWh batterij: 400 kilometer. Het motorvermogen en -koppel is ook identiek aan dat van de U5: 204 pk en 315 Nm.

AiwaysU6ionPrijsindicatie8

Prijzen heeft de fabrikant nog niet bekend gemaakt, maar reken op een iets hoger tarief dan bij de U5 die voor afgerond 40 mille in de prijslijst staat. Met 41.500 euro in de hand zal er vermoedelijk ingestapt kunnen worden. In dit bedrag zijn al veel comfortingrediënten en een falanx van elektronische helpers inbegrepen. Een bijzonderheid: volgens Aiways zal de nieuwe U6 bij de lancering exclusief verkrijgbaar zijn als abonnement.

Reageren is niet mogelijk.