VDL Nedcar start autoproductie weer op

0

In de VDL Nedcar fabriek in Born zullen vanaf maandag weer auto’s van de band rollen, nadat de productie 3 weken stil heeft gelegen.

De fabriek moest zijn poorten sluiten omdat zogeheten kabelbomen niet leverbaar waren vanuit in Oekraïne, dit vanwege de oorlog in het land. Voor hoelang de productie hervat kan worden is nog maar de vraag, stelt het bedrijf. “Het blijft daar een kwetsbare situatie”, aldus een woordvoerder van VDL Nedcar. in Born worden auto’s voor Mini en BMW gemaakt.

Kabelbomen zijn bundels met snoeren. Volgens een woordvoerder van BMW is de levering van kabelbomen vanuit Oekraïne, ondanks de oorlog, weer mondjesmaat op gang gekomen. Ook kan de leverancier kabelbomen leveren vanuit fabrieken buiten Oekraïne. “Maar het is te weinig voor een volledige productie in onze fabrieken”. De productie in de meeste eigen fabrieken van BMW is na een paar weken pauze weer opgestart, onder meer die in München en in de grootste Europese BMW fabriek verderop in het Beierse Dingolfing.

Veel klanten van BMW en ook andere automerken moesten al lang wachten op hun bestelling door de chiptekorten in de auto-industrie. Daar kwamen nu de problemen bij Oekraïense leveranciers bij. Ook Volkswagen moest de afgelopen tijd fabrieken sluiten wegens leveringsproblemen. “BMW is keihard bezig om ook nieuwe toeleveranciers te vinden, maar een kabelboom is een heel complex product”, aldus de BMW woordvoerder. “We vinden het erg vervelend dat veel klanten op hun auto aan het wachten zijn”. Als gevolg van de situatie heeft BMW haar winst- en omzetverwachting voor 2022 naar beneden bijgesteld.

Reageren is niet mogelijk.