Stellantis merken minst tevreden over dealerrelatie

0

De merken Audi, Volkswagen en Skoda zijn de winnaars van RODI. Dat is geen hondenvoeding, maar het jaarlijkse door de Bovag uitgevoerde onderzoek naar de relatie tussen dealers en hun importeurs. BMW is, na 4 jaar de beste score te hebben behaald, teruggezakt naar plek 4. De onderste 4 plekken zijn voor Stellantis merken Citroën, Fiat, Opel en Peugeot.

Dealers gaven de relatie met hun importeur in 2021 een rapportcijfer 6,6. Dat is hetzelfde als vorig jaar. Voornamelijk de gang van zaken rondom de leveringsproblemen met nieuwe auto’s waren in 2021 een pijnpunt. Audi en Volkswagen dealers gaven aan de relatie met de importeur evenwel het rapportcijfer 8,8. Skoda dealers doen daar nauwelijks voor onder en deelden gemiddeld een 8,6 uit. In dit rijtje ontbreekt zustermerk Seat. Mogelijk komt dat doordat dit merk de komende 2 jaar niet hoeft te rekenen op nieuwe modellen. Dealers zijn daar natuurlijk niet blij mee.

De BMW en Mini dealers, die in 2020 jaar nog het meest tevreden waren over de relatie met hun importeur (rapportcijfer 9,2), gaven nu een 8,5. Dat betekende de 4de plek in het overzicht. Volvo en Kia dealers volgen op afstand met een gemiddelde waardering van de relatie met hun importeur met het rapportcijfer 7,8. Dat de Stellantis dealers het minst tevreden zijn, komt doordat hun importeur de duimschroeven in crisistijd extra heeft aangedraaid. Dat wordt als ‘not done’ beschouwd. Ook is er bij de dealers van Citroën, Fiat, Opel en Peugeot onzekerheid over de toekomst van het door Stellantis gehanteerde verkoopmodel. Daarnaast klagen zij over het feit dat er met hun importeur onvoldoende ruimte voor overleg is. De situatie is nu zo ver geëscaleerd dat Peugeot dealers momenteel zelfs een rechtszaak hebben lopen tegen hun importeur.

2021 werd gekenmerkt door grote problemen met de leveringen van nieuwe auto’s als gevolg van aanhoudende chiptekorten en andere logistieke verstoringen door corona maatregelen. Bij dealers heerste voornamelijk ontevredenheid over de ondersteuning en informatievoorziening door de importeurs met betrekking tot vertraagde leveringen. Dit tekent de Bovag aan bij de 35ste aflevering van het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI). Daarin zijn de gegevens verwerkt van 310 respondenten met in totaal 996 dealervestigingen. In totaal zijn 25 merkorganisaties opgenomen in het rapport, oftewel 2 minder dan vorig jaar.

 

Reageren is niet mogelijk.