Volkswagen bevestigt Formule 1 plannen Audi en Porsche

0

Audi en Porsche worden al maanden in verband gebracht met een Formule 1 deelname. Nu is het officieel: beide dochters van Volkswagen zijn er mee bezig. De start is echter nog niet zeker.

Volkswagen bevestigt dat Audi en Porsche in de Formule 1 willen stappen. Dit betekent dat beide dochterondernemingen officieel hun Formule 1-plannen kunnen voortzetten. Tijdens een vergadering afgelopen donderdag bevestigde een woordvoerder van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen van Volkswagen de plannen van “de 2 groepsmerken (Porsche en Audi, red.) voor een mogelijke toetreding tot de Formule 1”.

Audi “heeft in principe de mogelijkheid om in 2026 de koningsklasse van de autosport te betreden” om daar “Vorsprung durch Technik te demonstreren”, vertelde de persvoorlichter van de Duitse autofabrikant. Een besluit voor een inschrijving is nog niet genomen, men bevindt zich “in de eindfase van de evaluatie”.

 

Motorsport moet duurzamer worden

De Formule 1-reglementen voor 2026 zijn nog niet beschikbaar. Toch zegt de woordvoerder van Audi hierover: “Het zorgt voor ingrijpende veranderingen met als doel een duurzamere sport. Dat is een voorwaarde voor een mogelijke toetreding”. Audi zegt over de exacte invulling van het reglement in contact te staan met de FIA vereniging (World Automobile Association).

De Volkswagen Groep dochters Audi en Porsche worden al maanden in verband gebracht met een Formule 1-inschrijving. Delegaties zijn al betrokken geweest bij voorbereidende besprekingen over de toekomstige regelgeving. De Formule 1 wil geïnteresseerde fabrikanten tegemoet komen met een compromis. Vanaf 2026 draaien de hybride motoren op 100 procent duurzame brandstof. De verbrandingsmotor in de unit mag maar 50 procent van het vermogen bijdragen, de rest moet uit een elektrische bron komen. Dat past bij de toekomstige richting van de auto-industrie. Daarnaast is overeenstemming bereikt over het beëindigen van de dure en complexe MGU-H motormodule die energie terugwint uit de uitlaatwarmte van de motor. De FIA publiceerde hiervoor in december 2021 een blauwdruk.

Audi baas Markus Duesmann is een groot voorstander van deelname aan de koningsklasse. De gediplomeerde engineer heeft zelf een Formule 1 verleden. Hij was hoofd ontwikkeling bij Mercedes en later was hij verantwoordelijk voor de afdeling aandrijvingen bij BMW. “Als de Formule 1 duurzamer wordt, kan het interessant worden voor Audi”, heeft Duesmann meermaals toegegeven. In het geval van deelname aan de Formule 1 zou Audi de motoren in Ingolstadt gaan bouwen.

Audi wordt in verband gebracht met een overname van het Britse sportwagenmerk McLaren, dat ook in de Formule 1 vertegenwoordigd is met Mercedes als motorpartner. Porsche wordt als mogelijke partner van Red Bull van de huidige wereldkampioen Max Verstappen genoemd.

Reageren is niet mogelijk.